La Petrila, noua grădiniță din Lonea a fost vedeta deschiderii anului școlar

Home Stiri la zi La Petrila, noua grădiniță din Lonea a fost vedeta deschiderii anului școlar
La Petrila, noua grădiniță din Lonea a fost vedeta deschiderii anului școlar

Noua grădiniță publică din Lonea a fost, anul acesta, vedeta activităților festive care au marcat debutul noului an școlar în orașul Petrila. Aici, pentru a da în folosință acest elegant obiectiv de infrastructură educațională și pentru a-i primii pe copiii din prima generație de beneficiari ai acestuia, alături de edilii Petrilei au venit și Tiberiu Fabius Kiszely (prefectul județului Hunedoara), Maria Ștefănie (inspector școlar general al ISJ Hunedoara), Lavinia Ilina (inspector școlar general adjunct al ISJ Hunedoara) și Doinița Maria Bălănesc (consilierul județean al petrilenilor).

Grădinița de la Lonea este nu doar cea mai nouă, ci și cea mai modernă grădiniță de acest fel din regiunea Văii Jiului. Realizată lângă școala gimnazială Ana Colda, care aparține de Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși”, noua grădiniță din Lonea va funcționa cu 5 grupe de preșcolari, care își desfășurau activitatea până acum în mai multe spații din zonă, improprii însă desfășurării activităților educative. Grădinița a fost construită ținându-se cont de toate noile reglementări europene, respectându-se toate condițiile impuse de Ministerul Sănătății. Cele 5 săli de clasă moderne și spațioase sunt prevăzute fiecare cu toaletă proprie și vestiare. În spațiul exterior sunt amenajate locuri de joacă pentru preșcolari, grădinița având sistem de supraveghere în fiecare clasă, iar condițiile și confortul acesteia sunt la cele mai înalte standarde.

Orașul Petrila a primit finanțare de la Guvernul României, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru construirea a două grădinițe, proiectele însumând peste 4.000.000 de lei: Grădiniţa cu program normal 5 grupe Lonea – Ana Colda și Grădiniţa cu program normal 6 grupe Petrila – I.D. Sîrbu. Proiectele vizează atât realizarea clădirilor în sine, cât și dotarea acestora și amenajarea împrejurimilor cu locuri de joacă, alei și spații verzi.

Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca apreciază că această grădiniță este unul dintre obiectivele importante pe care administrația locală a orașului Petrila le-a realizat în domeniul educației tinerei generații în acest mandat. ”Emoțiile la începutul unui nou an școlar sunt pe deplin satisfăcute atunci când te bucuri că în orașul tău își deschide porțile un nou edificiu de învățământ. Preșcolarii din zona cunoscută Lonea se pot bucura de o grădiniță nouă în acest an școlar, grație proiectului finanțat de Guvernul României pe de o parte și de la bugetul local pe de altă parte. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au acordat sprijinul pentru realizarea acestui proiect, iar celor care o vor folosi le doresc mult succes”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Chiar dacă eclipsate de festivitatea deschiderii anului școlar de la Grădinița din Lonea, celelalte festivități de deschidere a anului școlar la unitățile de învățământ din Petrila s-au bucurat de aceleași firești emoții ale reîntâlnirii elevilor cu profesorii și cu școala.