Investiții majore în modernizarea rețelor de apă și canal din orașul Uricani

Home Administrație Investiții majore în modernizarea rețelor de apă și canal din orașul Uricani
Investiții majore în modernizarea rețelor de apă și canal din orașul Uricani

Nu mai puțin de 13.617.144,10 lei fără TVA este valoarea lucrărilor de investiții care se vor derula, în următoarele cel mult 20 de luni, pe raza orașului Uricani, pentru modernizarea rețelelor publice de apă și canalizare. Fondurile provin din resurse europene nerambursabile, accesate de operatorul regional de apă și canalizare din Valea Jiului în cadrul POIM 2014-2020. Directorul general al companiei de apă din Valea Jiului spune că acest contract de investiții este cel mai mare proiect de modernizare al rețelelor publice de alimentare cu apă și de canalizare care s-au derulat vreodată în orașul Uricani.

”Acest contract de lucrări vizează reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, la nivelul unității teritorial-administrative Uricani, în vederea îmbunătățirii calităţii serviciilor de apă și canalizare furnizate populaţiei în conformitate cu standardele de calitate ale Uniunii Europene și asigurarea continuității serviciului de alimentare cu apă 24 ore din 24”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Lucrările aferente acestui proiect au început în forță, în aceste zile, la Uricani, atât în zona orașului vechi cât și în zona orașului nou, unde au fost deja executate mai multe săpături. Așa cum se întâmplă de fiecare dată cât este vorba despre amenajarea unui șantier de lucrări în zone urbane, și aici debutul lucrărilor a atras comentarii și nemulțumiri din partea cetățenilor. Dacă unii reclamă faptul că săpăturile vor duce la apariția noroiului în cartierele de blocuri, alții se tem că drumurile și trotuarele care sunt și vor fi afectate de săpături vor conduce la deteriorarea infrastructurii rutiere și pietonale, reabilitate nu cu multă vreme în urmă de autoritățile administrației locale.

Pentru a se asigura că lucrurile nu vor avea o astfel de urmare, primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu a avut o serie de discuții preliminare, înainte de începerea derulării acestui proiect, atât cu managementul de la Apa Serv Valea Jiului, cât și cu cei de la firma care realizează lucrările, pentru a se asigura că infrastructura publică va fi cât mai puțin posibil afectată iar acolo unde se va întâmpla acest lucru, străzile și trotuarele vor fi aduse la forma inițială după finalizarea acestor investiții pe care, în același timp, primarul Buhăescu le consideră absolut necesare. Modernizarea și extinderea infrastructurii de canalizare și apă Uricani, vor afecta confortul cetățenilor, o perioadă de timp. În final toate zonele afectate vor fi refăcute și readuse la starea inițială. În acest sens, compartimentul de investiții din Primăria Uricani va monitoriza permanent stadiul lucrărilor, alături de conducerea Apa Serv. Considerăm că aceste investiții erau absolut necesare pentru că, prin înlocuirea vechilor rețele de apă, care sunt foarte vechi, care sunt uzate atât fizic cât și moral și care sunt cauza ruginii pe care o găsim tot mai des când dăm drumul la robinet, calitatea apei va crește corespunzător, având în vedere că toate aceste conducte vechi vor fi înlocuite cu rețele noi din materiale performante. Similar, conductele de canalizare vor fi redimensionate pentru a corespunde noilor condiții de utilizare și de calitate. În același timp, vreau să-i informez pe cetățeni că ne-am luat toate măsurile pentru ca străzile afectate și aleile pietonale să fie reasfaltate în totalitate”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu. 

Acesta recunoaște că, pe perioada derulării lucrărilor, pot apărea numeroase situații de disconfort pentru cetățeni, dar le solicită acestora înțelegere, având în vedere că aceste lucrări vor conduce, în final, la eliminarea tot mai deselor situații de avarii la rețelele de apă și canalizare și la creșterea calității apei potabile pentru abonații Apa Serv din orașul Uricani. ”Prin reabilitarea rețelelor din orașul nostru, rețele care se află, de altfel, în patrimoniul public al orașului Uricani, vor reduce semnificativ disconfortul avariilor și vor asigura cetățenilor o creștere a calității apei, servicii de evacuare a apelor uzate mai bune, servicii care ne dorim să fie disponibile 24 de ore din 24”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.

Proiectul de reabilitare al rețelelor de apă și canalizare din orașul Uricani urmărește reabilitarea rețelelor de distribuție a apei potabile din acest oraș pe o lungime de aproximativ 7 km, construirea unei stații de pompare apă pe râul Toplița de la Valea de Brazi, reabilitare sistemului de colectare a apelor uzate pe o lungime de aproximativ 6,4 km și construirea stației de pompare a apelor uzate Uricani.