Gânduri la despărțirea veșnică de Maria Magdalena Simborean

Home Cultură Gânduri la despărțirea veșnică de Maria Magdalena Simborean
Gânduri la despărțirea veșnică de Maria Magdalena Simborean

După 80 de ani petrecuți pe acest Pământ, bunul Dumnezeu a decis să o cheme la El pe cea care a fost un om de ales caracter, Maria Magdalena Simborean. De-a lungul timpului pe care i l-a îngăduit Cel de Sus, Maria Magdalena Simborean a fost un model pentru toți cei care au cunoscut-o. Devotată mamă, bunică, străbunică și soție dar și eminent dascăl, artist și scriitor, Maria Magdalena Simborean a fost un prieten sincer și un om activ, implicat în toate aspectele vieții.

Născută în toamna anului 1939, Maria Magdalena Simborean și-a început cariera profesională la Lupeni, după absolvirea Facultății de Matematică din Cluj, fiind un profesor apreciat de generații și generații de elevi din municipiul Lupeni. A predat matematică, fizică și desen, cu răbdare, pasiune și devotament pentru cei care i-au fost elevi.

În paralel, Maria Magdalena Simborean a activat, încă de la debutul Cercului artistic Paleta din municipiul Lupeni, creațiile sale regăsindu-se în zeci de expoziții personale și colective, în care a expus minunate lucrări de grafică, gravură, cerneală, acuarelă sau ulei. Fire deosebit de sensibilă și iubitoare de artă și de frumos, Maria Magdalena Simborean a cochetat și cu poezia dar și cu jurnalismul. Numărându-se printre membri cei mai activi ai Asociației Culturale ”Iosif Tellmann” din municipiul Lupeni, a fost inițiatoarea unor apreciate concursuri de artă pentru copii și tineri, ”Floare de colț” sau ”Fotoreporter junior” fiind doar câteva dintre acestea.

Am avut bucuria să o cunosc și am fost onorat să fiu invitat în multe dintre proiectele domniei sale. În ultimii ani, deși boala nu-i mai permitea să se implice atât de mult cât și-ar fi dorit, mă suna cu diverse ocazii, fie pentru a-mi transmite un gând bun, fie pentru a mă determina să mobilizez comunitatea Văii Jiului în dezvoltarea unor proiecte de promovare a frumuseților naturale ale Văii Jiului (ținut pe care l-a îndrăgit atât de mult), sau al tinerilor talentați.

Trecerea la cele veșnice a Mariei Magdalena Simborean lasă nu doar comunitatea din municipiul Lupeni, ci întreaga comunitate culturală a Văii Jiului mai săracă. Dar, în același timp, spiritul său mobilizator, gândurile sale curate și creațiile pe care le lasă în urmă rămân moștenire celor care au cunoscut-o, au îndrăgit-o, au apreciat-o și au respectat-o așa cum merita cu prisosință. Spiritul ei va rămâne mereu alături de noi, iar trupul îi va fi înhumat, potrivit propriei sale dorințe, în Lupeniul ei drag. Cei care doresc să o conducă pe ultimul său drum de pe acest pământ pe Maria Magdalena Simborean o pot face miercuri, 2 octombrie 2019, de la ora 13,00 cortegiul funerar urmând să pornească de la Capela Precup.

Rămas bun, Maria Magdalena Simborean ! Dumnezeu să o odihnească în pace !