Discuții la Universitatea Petroșani pentru promovarea echipei de rugby în Superligă și despre modernizarea bazei sportive

Home Stiri la zi Discuții la Universitatea Petroșani pentru promovarea echipei de rugby în Superligă și despre modernizarea bazei sportive
Discuții la Universitatea Petroșani pentru promovarea echipei de rugby în Superligă și despre modernizarea bazei sportive

Nu doar un bogat palmares înregistrat de-a lungul celor șapte decenii de existență ale CS Știința Petroșani, ci mai ales rezultatele ultimului an ale echipei de rugby de la acest club sportiv universitar, i-au determinat pe cei din conducerea clubului sportiv al Universității din Petroșani să caute soluții pentru sprijinirea echipei coordonate de Emil Drumea (președintele CS Știința Petroișani) și Adrian Costache (antrenorul echipei de rugby) pentru ca aceasta să poată valorifica șansa de a accede în Superliga CEC Bank la rugby.

Pentru că un astfel de deziderat trebuie însoțit, pe lângă rezultatele bune din teren al sportivilor care și-au confirmat deja valoarea odată cu deținerea titlului de vicecampioană națională de seniori, e nevoie de o susținere financiară mult peste potențialul actual al Universității din Petroșani, dar și de modernizarea bazei sportive, mai mulți factori cu putere de decizie de la nivel local, regional și național s-au întâlnit, în aceste zile, la Petroșani, pentru a găsi o soluție comună în această direcție. La întâlnire au participat, la invitația rectorului Universității din Petroșani, prof.,univ.dr.ing. Radu Sorin atât reprezentanții CS Știința Petroșani, cât și primarul municipiului Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi și administratorul public al județului Hunedoara – Costel Avram. Întrevederea s-a bucura și de prezența președintelui Federației Române de Rugby – Alin Petrache precum și a secretarului federal Florinel Matei.

”Am căutat soluții, împreună cu președintele Federației Române de Rugby și cu secretarul general al Federației, cu administratorul public al județului Hunedoara și cu primarul municipiului Petroșani ca, pe fonduri europene sau naționale, să modernizăm toată baza sportivă a Universității, iar apoi să căutăm soluții, mai ales că avem potențial sportiv deja demonstrat, să promovăm în Superligă cu echipa de rugby Știința Petroșani. Avem tradiție, avem jucători, avem antrenor și director de club, și mai ales de când clubul a revenit în subordinea Universității și nu mai este în subordinea Ministerului Educației Naționale, am reușit să creăm premisele pentru dezvoltarea acestui sport petroșenean. Acest lucru impune însă cheltuieli mai mari și impune refacerea bazei sportive la standardele impuse de evoluția în Superligă. Este nevoie de asemenea de jucători tineri și valoroși, care să crească aici, care înseamnă alte cheltuieli semnificative”, a declarat rectorul Radu Sorin.

Acesta estimează că numai pentru asigurarea evoluției echipei de rugby Știința în Superligă e nevoie de o finanțare anuală de circa două milioane de lei, adică dublu față de cât beneficiază în prezent întreaga activitate sportivă a clubului de la Ministerul Educației. În plus, pentru renovarea bazei sportive, cu tot ce presupune acest lucru, e nevoie de investiții care însumează circa 3-4 milioane de euro. Cu toate acestea, un prim rezultat al întâlnirii tuturor factorilor de răspundere în acest sens, este acela că acest lucru nu este imposibil de realizat. Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, apreciază că se poate face un parteneriat între autoritățile publice locale, cele județene și Universitate privind o finanțare comună a echipei de rugby, dar și o renovare totală a bazei sportive prin Compania Națională de Investiții.

Același punct de vedere este susținut și de administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. În plus, acesta apreciază că faptul că, pe de o parte desemnarea antrenorului echipei de rugby din Petroșani, Alin Costache în staff-ul tehnic al Federației Române de Rugby iar, pe de altă parte, discuțiile constructive avute cu liderii FRR, sunt tot atâtea argumente care deschid calea unui proiect prin care baza sportivă de la Universitatea din Petroșani să intre într-un amplu proces de modernizare, iar echipa de rugby Știința poate să-și consolideze poziția și să vizeze, pentru anul următor, calificarea în Superligă.

”Cred că echipa din Petroșani are maturitatea de care are nevoie, are un stil de joc bine definit și mai cred că, beneficiind de unirea dintre Universitatea din Petroșani, Primărie și Consiliul județean, poate reajunge în primul eșalon valoric al rugbyului românesc, unde are deja un trecut glorios. Eu îmi aminte că, jucător fiind, de câte ori veneam la Petroșani, aveam parte de meciuri grele cu o echipă foarte bună. Mă bucur să constat că există un interes în reînnodarea acestei frumoase tradiții sportive a rugbyului din Valea Jiului din partea unor importanți decidenți, iar cu puțin imbold, cu sprijin și din partea noastră ca federație, cred că într-un final, vom reuși”, a declarat, la rândul său, Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.

CS Știința Petroșani s-a înființat în 1948, în același timp cu apariția Institutului de Mine din Petroșani, iar echipa de rugby a reușit în 1959 să promoveze, pentru prima dată, în elita sportului cu balonul oval. De-a lungul evoluției sale în primul eșalon valoric național, Știința a obținut cea mai bună performanță în sezonul 1971/1972, când devine vicecampioană națională. Acestei performanțe i se alătură și trei clasări pe locul trei al podiumului, în sezoanele 1974/1975, 1984/1985 și 1987/1988. De asemenea CS Știința Petroșani a câștigat Cupa României în 1983, 1991 și 1993, acestea fiind ultimele mari performanțe ale acestei echipe.

În prezent, echipa de rugby CS Știința Petroșani deține titlul de vicecampioană națională la DNS (Divizia Națională de Seniori). Ideea evoluției echipei în Superligă este privită de antrenorul Adrian Costache drept o provocare pe care însă echipa e gata să și-o asume. ”Dacă ne reușește acest proiect, fiindcă este o adevărată provocare să joci în Superliga de rugby, este un pas foarte mare pentru noi. Venim după o poziționare destul de bună în Divizia Națională de Seniori, Liga a II-a, doar că acolo vom întâlni echipe extrem de pregătite, extrem de puternice, și, un lucru deloc de neglijat, faptul că au foarte mulți jucători străini în componență. Dar credem că avem suficiente atuuri pentru a promova în Superligă. În același timp, cred că o bază sportivă modernă în acest oraș ar fi pentru noi o mană cerească, ar fi un motiv în plus pentru a ne putea pregăti mai bine, pentru a putea face față rigorilor impuse de Superligă”, a concluzionat Adrian Costache, antrenorul echipei de rugby Știința Petroșani.