Senatorul Cristian Resmeriță vrea reducerea cu 2 ani a vârstei de pensionare pentru locuitorii Văii Jiului

Home Politică Senatorul Cristian Resmeriță vrea reducerea cu 2 ani a vârstei de pensionare pentru locuitorii Văii Jiului
Senatorul Cristian Resmeriță vrea reducerea cu 2 ani a vârstei de pensionare pentru locuitorii Văii Jiului

Potrivit unui proiect legislativ inițiat de senatorul Cristian Resmeriță și depus la Parlament în luna septembrie, toți salariații care au activat în câmpul muncii cel puțin 30 de ani, în cele 6 localități ale Văii Jiului, ar putea să se pensioneze cu doi ani înainte de îndeplinirea condițiilor standard de pensionare, fără penalizare, dacă acest proiect va deveni lege.

Parlamentarul social-democrat explică faptul că inițiativa sa vine în completarea unei legi deja existente, Legea 263/ 2010 privind sistemul de pensii publice, în care sunt incluse o serie de localități din România afectate de fenomenul de poluare și unde cetățenii beneficiază de această reducere a vârstei standard de pensionare. ”Propunerea legislativă vizează doar persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în Valea Jiului – Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa și Uricani și pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, precum și persoanele care au desfășurat activități în zona menționată timp de minimum 30 de ani consecutiv. Am pornit de la un paragraf din așa numită lege a poluării, unde se specifică faptul că pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare persoanele care locuiesc în zone afectate de extragerea, prepararea și arderea cărbunilor. Eu cred că Valea Jiului a fost cu adevărat o astfel de regiune și cetățenii de aici merită să fie incluși în această lege. Inițiativa legislativă este justificată și de faptul că persoanele care au lucrat efectiv în exploatațiile miniere, au fost expuși ani la rând noxelor și pulberilor cu efect nociv asupra organismului, iar acest lucru le-a scăzut semnificativ speranța de viață, așa cum putem constata cu ușurință și cum confirmă și datele statistice”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta recunoaște că un proiect legislativ similar, care cuprindea mai multe localități din județul Hunedoara, inclusiv cele 6 din Valea Jiului, a fost depus la Senat și de un alt parlamentar hunedorean, dar arată în același timp că respectivul proces legislativ, deși a trecut de Senat, nu a fost finalizat. ”Cred că, în urmă cu vreo 3 ani, un coleg parlamentar din județul nostru a depus un proiect similare care cuprindea nu doar Valea Jiului ci și zonele orașelor Călan și Hunedoara. Personal, am votat acel proiect și am convins și alți colegi să-l votăm, chiar dacă el venea de la un parlamentar din Opoziție, pentru că era vorba despre un proiect în sprijinul oamenilor și, indiferent de inițiator, el merita susținut. Proiectul a fost aprobat de Senat, dar inițiatorul nu l-a mai susținut cu același interes și la Camera Deputaților și am înțeles că el s-a blocat. Eu vin acum cu un nou proiect legislativ pe acest subiect, pentru că am convingerea că pot face mai mult pentru oamenii din Valea Jiului, chiar dacă pare greu de crezut că voi și reuși. Sper că, după instalarea noului Guvern, voi obține un punct de vedere favorabil din partea Guvernului și apoi voi face tot ce îmi stă în putere pentru a convinge colegii parlamentari, atât de la Senat, cât și din Camera Deputaților, că oamenii din Valea Jiului merită să beneficieze și ei de aceste facilități pentru că au lucrat o viață întreagă într-o zonă cu mari probleme de poluare”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta mai arată că proiectul său nu este unul împotriva altor proiecte similare depuse de alți colegi parlamentari, ci unul complementar, poate cu șanse de izbândă mai bune. ”Eu cred că orice proiect de lege care vine în sprijinul oamenilor din Valea Jiului este binevenit. Nu e atât de important cine inițiază un proiect de lege care ajută oamenii, ci important este ca orice proiect pentru oameni să ajungă în stadiul de a le fi cu adevărat de folos oamenilor. Așa văd eu lucrurile și în această direcție voi acționa”, a mai punctat senatorul PSD Cristian Resmeriță.