După 20 de ani, a venit momentul primului asfalt pe drumul din Parâng

Home Administrație După 20 de ani, a venit momentul primului asfalt pe drumul din Parâng
După 20 de ani, a venit  momentul primului asfalt pe drumul din Parâng

După ce, în cursul zilei de marți, 5 noiembrie, drumarii de la Strabag au efectuat primele probe în teren privind compoziția bituminoasă a asfaltului care va acoperi cei 3,74 km ai DJ 709F Cabana Rusu – Masivul Parâng, astăzi a început efectiv turnarea primului strat de covor de asfalt pe acest drum. Lucrările de asfaltare au început efectiv miercuri, 6 noiembrie, sus în munte, la altitudinea de peste 1400 de metri, în zona Poienii din Parâng, pe o distanță de circa 300 de metri. Potrivit drumarilor, lucrările de asfaltare vor continua și în zilele următoare, pe tronsoanele care sunt pregătite corespunzător pentru această operațiune și speră ca, până la căderea zăpezii, circa 2 km de drum să fie asfaltați.

Pentru mulți dintre proprietarii de cabane din stațiunea Parâng apariția asfaltului pe DJ 709F este considerată cu adevărat o minune, mai ales că așteaptă acest moment încă de acum 20 de ani iar realizarea lui a constituit un angajament asumat de toți cei care s-au perindat, de atunci, la conducerea Consiliului județean Hunedoara. Pentru a vedea ”minunea”, în Parâng au urcat miercuri, 6 noiembrie, alături de administratorul public al CJH, Costel Avram (care a supravegheat șantierul încă de la deschiderea acestuia, în primăvara acestui an) și reprezentantul antreprenorului, atât președintele Consiliului județean Hunedoara – Mircea Flaviu Bobora, cât și liderul PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor. De altfel, aceștia sunt și cei care s-au angajat, pentru prima oară nu doar prin vorbe, ci și prin alocarea resurselor financiare necesare, în realizarea acestei mult așteptate și necesare investiții pentru dezvoltarea turismului din Valea Jiului.

”Ceea ce vedem astăzi reprezintă o realizare de excepție. Acest drum este un drum care a fost gândit pentru a fi o investiție care să revigoreze turismul în Valea Jiului, este un drum despre care se vorbește de 20 de ani și iată că există acum perspectivele certe ca la anul să fie gata. Deși este un drum de aproape 3 kilometri, este important să spunem că în pregătirea lucrărilor de asfaltare, au fost executate lucrări la structuri stabilizatoare, formate din gabioane și structuri betonate ce însumează aproximativ 6 kilometri. Constat că este o realizare tehnică deosebită, pentru care merită felicitați toți cei care s-au implicat în realizarea acestui obiectiv”, a declarat Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Actualul administrator public al județului Hunedoara, Costel Avram este nu doar cel care a urmărit îndeaproape mersul lucrărilor de pe acest șantier, dar puțini știu că tot lui i se datorează ”actul de naștere” al oportunității acestei investiții. ”Acum 20 de ani am semnat, pe atunci în calitate de vicepreședinte al Consiliului județean, împreună cu fostul prefect Sorin Apostu, proiectul de hotărâre privind clasificarea acestui drum ca drum județean. Timpul a trecut, s-a tot vorbit despre necesitatea modernizării acestui drum iar acum, după 20 de ani, iată-ne la momentul faptelor. Suntem aici, în munte, unde nimeni nu credea că se asfaltează și unde vedem că s-au asfaltat astăzi primii 300 de metri, dar avem promisiunea de la constructor de cel puțin 2 km până vine zăpada. Am promis acest lucru celor din Parâng și faptele au demonstrat că știm să ne ținem de cuvânt. Desigur, și pe această cale vreau să-l felicit pe domnul Lăzărescu și întreaga echipă a constructorului pentru că ceea ce a promis, a făcut ! Iar investițiile vor continua și chiar se vor extinde. De aceea, le mulțumesc consilierilor județeni care au aprobat modificările la acest proiect și cu acele două tuneluri care vor intersecta pârtiile de schi, dar și cu acele parcări de belvedere. Sperăm că până la începutul lunii decembrie să putem monta și aceste două tuneluri astfel încât schiorii să nu fie afectați în acest sezon de lucrările la drum. Cert este că  ziua de astăzi va rămâne consemnată în istoria dezvoltării turismului în stațiunea Parâng. De data aceasta prin fapte !”, a declarat Costel Avram.

Și deputatul Laurențiu Nistor a ținut să fie prezent la turnarea primului strat de asfalt pe drumul din Parâng, convins fiind că acest obiectiv este unul care confirmă, o dată în plus, că politica social-democraților din județul Hunedoara este una a faptelor. ”Cred că acest drum este unul de o importanță vitală pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea turismului în Parâng și în Valea Jiului. Mai cred, de asemenea, că el trebuia făcut de mult. Așa cum ați auzit aici, primii pași pentru realizarea acestui obiectiv s-au făcut acum 20 de ani, pe vremea când social-democrații conduceau județul Hunedoara. Au venit apoi alte partide la conducerea județului care au tot vorbit, dar n-au mai făcut nimic. A trebuit ca hunedorenii să dea tot social-democraților responsabilitatea conducerii județului pentru ca și această investiție, ca multe altele, să fie aduse la stadiul de fapte. Felicit în primul rând Consiliul Județean și constructorul pentru modul cum s-au preocupat de realizarea acestei investiții și le doresc să o ducă la bun sfârșit cât mai repede, spre bucuria atât a celor care vin ca turiști în Parâng, cât mai ales a celor pentru ca ea înseamnă o șansă la dezvoltare, o șansă pentru viitor”, a spus deputatul Laurențiu Nistor.

Potrivit proiectului de modernizare al DJ 709F Cabana Rusu-Masivul Parâng km 6+600 – km 10+325, sectorul modernizat având o lungime de 3,725 km și o lățime a părții carosabile de 4 m, cuprinde: realizarea de 4.525 ml de rigole betonate, 23 de podețe, 2.211 ml de ziduri de sprijin din beton și ciment, 1.249 ml de ziduri de sprijin din gabioane, 2.562 ml de parapete de siguranță, montarea a două tuneluri de 15 metri fiecare pentru subtraversarea pârtiilor de schi și realizarea unui număr de două parcări de belvedere în partea superioară a drumului, precum și lucrări de pregătire și asfaltare. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 20 de milioane de lei, banii fiind asigurați prin fonduri guvernamentale, prin PNDL II și locale, de la bugetul Consiliului județean Hunedoara. Finalizarea lucrărilor este estimată undeva la finele anului 2020, începutul anului 2021.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram arată însă că, în completarea acestui proiect, autoritățile județene vor realiza anul viitor și modernizarea DJ709F inclusiv pe porțiunea cuprinsă între Poiana din Parâng și Cabana ANEFS, care nu a fost cuprinsă în proiectul inițial.