Apa Serv a inaugurat o galerie de artă la Uzina de apă de la Jieț

Home Educație Apa Serv a inaugurat o galerie de artă la Uzina de apă de la Jieț
Apa Serv a inaugurat o galerie de artă la Uzina de apă de la Jieț

Mai bine de 500 de copii au trecut în ultimii ani pe la stațiile de tratare și epurare a apei gestionate de Apa Serv Valea Jiului, în cadrul unor programe educaționale menite să-i familiarizeze pe aceștia cu ”Povestea apei”. Dincolo de informațiile de natură tehnică oferite de specialiștii de la Apa Serv și dincolo de echipamentele de ultimă generație de care dispune pentru activitatea sa operatorul de apă din Valea Jiului, elevii au fost invitați să-și prezinte într-o formă sau alta de creație, concluziile asupra acestor experiențe.

Desenul a fost, în cele mai multe cazuri, forma de creație aleasă de copii pentru a vorbi, în limbaj artistic, despre cum văd ei rolul operatorului de apă în viața comunității și despre ce înseamnă pentru ei apa. Directorul general al Apa Serv Valea Jiului spune că a rămas extrem de surprins să contate, în cele mai multe cazuri, că definiția generală pe care copiii care au vizitat obiectivele ASVJ este una care coincide chiar cu motto-ul companiei de apă din Valea Jiului și anume acela că ”Apa este viață !”

Grație unui util și fructuos parteneriat al Apa Serv Valea Jiului cu Clubul Copiilor și Elevilor din orașul Petrila, ”Povestea apei” a devenit, în ultimii doi ani și subiectul unor tabere de creație artistică destinat cursanților de la secția de arte plastice a apreciatului centru educațional petrilean, care au fost invitați să reflecte experiența vizitelor la stația de tratare a apei de la Jieț în inedite lucrări artistice. Peste 50 de mici artiști ai cercului de desen de la Clubul Copiilor și Elevilor din Petrila, coordonați de profesorii Radu Chința, Ana Maria Biro și Cipriana Chința au participat, cu entuziasm, la acest experiment. Anul trecut, în urma acestei tabere, micii artiști de la Petrila s-au exprimat artistic prin crearea de desene pe sticle, transformând clasicele recipiente de apă potabilă în adevărate opere de artă având ca temă de abordare apa. Anul acesta, elevii prezenți în tabăra de creație de la Jieț și-au prezentat viziunea artistică asupra apei prin pictură acrilică pe canavas. Și de această dată, creațiile s-au dovedit a fi deosebit de expresive și valoroase din punct de vedere artistic.

Pentru că mare parte din creațiile copiilor au rămas, datorită generozității artiștilor, în patrimoniul organizatorului acestor tabere de creație artistică, conducerea Apa Serv Valea Jiului și-a propus să pună în valoare aceste minunate creații, pentru a le feri de o nedreaptă situație de a ajunge opere uitate într-un sertar. Așa s-a născut ideea amenajării, chiar în incinta Uzinei de Apă de la Jieț a unei minigalerii de artă, în care lucrările copiilor să fie așezate la loc de cinste, pentru a le fi prezentate tuturor celor care vin și care vor mai veni să viziteze acest obiectiv al Apa Serv. ”Colțul copiilor”, așa cum a fost denumită această minigalerie de artă a fost inaugurat oficial în aceste zile, vernisajul fiind onorat de directorul general al Apa Serv Valea Jiului – ing. Cristian Ionică și directorul Clubului Copiilor și Elevilor din Petrila – prof. Radu Chința, dar și de personalul de serviciu al Uzinei de apă de la Jieț și de reprezentanți ai mass-media.

”Derulăm deja de doi ani, împreună cu Clubul Copiilor și Elevilor din Petrila acest proiect educațional căruia noi i-am spus ”Povestea apei”. Noi am fost foarte încântați de felul în care copiii au înțeles cu mare precizie tot ceea ce presupune activitatea noastră de transformare a apei brute în apă potabilă și, mai ales, de felul în care au reflectat rolul apei pentru oameni și pentru mediu într-o serie de minunate lucrări artistice. Ne-am zis că dacă copiii au realizat astfel de picturi frumoase și și-au dat atâta osteneală și pasiune în munca lor, merită să arătăm toate aste lucrări tuturor celor care vin să ne viziteze în mod constant în celelalte acțiuni de tip ”Porți deschise” pe care noi le organizăm. Așa s-a născut acest ”Colț al Copiilor”, pe care l-am amplasat chiar pe holul principal al uzinei de apă, între stația de filtre și laboratorul de analize. Acest colț artistic va sta aici permanent și va fi completat, an de an, cu noi și noi creații pe care le primim cu mare drag din partea copiilor care ne vizitează și care în acest mod vor să-și prezinte concluziile vizitei lor la Apa Serv. În plus, prin intermediul acestor lucrări reușim să dăm culoare și viață unui spațiu altfel, oarecum mai ”rece”. Astfel, le putem arăta tuturor că, într-adevăr, apa este viață !”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.

La rândul său, prof. Radu Chința, directorul Clubului Copiilor și Elevilor se declară încântat de faptul că rodul muncii elevilor săi se regăsește de pe acum într-un loc în care sute de alți copii, dascăli, părinți și alți vizitatori ai uzinei de apă de la Jieț pot să le vadă și să le aprecieze. ”Parteneriatul nostru cu Apa Serv s-a dovedit unul de succes încă de la bun început și acest lucru s-a văzut atât în modul prin care copiii și-au dorit, în număr mare, să participe la acțiunile de vizitare a stației de tratare de la Jieț (amplasată într-una din cele mai frumoase peisaje montane din Valea Jiului, la intrarea în Cheile Jiețului) cât și în bucuria cu care au răspuns invitației de a participa la aceste ore de creație artistică pe care le-am desfășurat în acest cadru. Faptul că pe coridoarele acestea, tehnice este adevărat, ale unui obiectiv ce ține de Apa Serv și de prelucrarea apei, avem acum o expoziție permanentă de artă creată de copiii noștri, pentru noi, ca instituție școlară, este onorant și le mulțumim celor de la Apa Serv pentru oportunitatea acestui inedit parteneriat. Eu sper că exemplul pe care l-au dat copiii de la Clubul din Petrila să fie un model de bune practici pe care să-l adopte și alte instituții școlare din Valea Jiului, mai ales că există atât de mută deschidere din partea celor de la Apa Serv. Cred că este interesant pentru elevi, dar și pentru părinți și profesori, să vadă cu ochii lor ce se întâmplă cu adevărat într-o uzină de apă și, evident, să vadă expoziția noastră și, de ce nu, să se alăture acesteia cu propriile lor creații artistice, așa cum noi o vom face cu siguranță și în continuare, în cadrul parteneriatului pe care-l avem cu Apa Serv”, a spus prof. Radu Chința.