Ordonanța privind veniturile de completare pentru minerii disponibilizați a fost adoptată

Home Economie Ordonanța privind veniturile de completare pentru minerii disponibilizați a fost adoptată
Ordonanța privind veniturile de completare pentru minerii disponibilizați a fost adoptată

Guvernul Orban a adoptat astăzi Ordonanța de Urgență solicitată de minerii de la SNIMVJ, care au protestat la începutul acestei luni în fața perspectivei de a rămâne fără protecția socială cuvenită odată cu închiderea activității de producție de la cele două mine din cadrul companiei, respectiv EM Paroșeni și EM Uricani.

După ce Ordonanța 36 din 2013 care reglementa această situație a expirat la finele anului 2018, iar vechiul Guvern nu s-a grăbit să adopte un act normativ care să prelungească sau să înlocuiască această ordonanță, criza politică din toamnă risca să-i lase pe ultimii mineri din Valea Jiului efectiv pe drumuri. Încă din prima zi în care a fost instalat în funcție, noul Executiv condus de Ludovic Orban și-a asumat responsabilitatea de a emite rapid o Ordonanță de Urgență care să reglementeze situația minerilor din Valea Jiului care urmează să mai fie disponibilizați, iar în ședința de guvern de miercuri, 13 noiembrie 2019 (a doua de pe agenda noului Guvern) actul normativ așteptat de mineri a fost adoptat.

Astăzi a a fost adoptată ordonanța de urgență pentru acordarea veniturilor de completare pentru cei are urmează să fie disponibilizați. Ordonanță de urgență inițiată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Urmează să fie elaborate normele de aplicare printr-un ordin comun de ministru între Ministerul Economiei și Ministerul Muncii și cei care așteaptă această prevedere legală pentru a  debloca situația privind veniturile de completare la care sunt îndreptățiți, vor beneficia de aceste drepturi, așa cum este normal să se întâmple”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei Primului Ministru.

Potrivit noii Ordonanțe de Urgență pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru
facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, aceasta vizează nu doar salariații de la Societatea Națională pentru Închideri Mine Valea Jiului SA ci și de la Complexul Energetic Hunedoara, urmând să fie valabilă în perioada 2019-2024. Actul normativ reglementează acordarea venitului lunar de completare, ca măsură de protecție socială de care beneficiază persoanele disponibilizate în baza unui plan de disponibilizare din cadrul operatorilor economici menționați.

Pot beneficia de prevederile ordonanţei de urgenţă numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă cu cele două companii miniere, cu cel puţin 36 de luni înainte de data concedierii. Venitul de completare stabilit se acordă după încetarea drepturilor de șomaj, lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate după cum urmează:

a) 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani;
b) 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani;
c) 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 22 de ani;
d) 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 22 de ani.

Conform Ordonanței de Urgență, venitul în completare pentru fiecare persoană este egal cu diferența dintre salariul net al acesteia din ultimele 3 luni de activitate dar nu mai mult decât nivelul salariului mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care angajatul este disponibilizat și nivelul indemnizației de șomaj din același an. În acest scop, Guvernul a alocat și suma de 91,497 milioane de lei pentru acoperirea veniturilor lunare în completare și va fi asigurată pentru perioada 2019-2024 din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

“Guvernul corectează o nedreptate care putea fi rezolvată de Cabinetul precedent, încă de acum un an: să asigure venituri lunare în completare de care, colegii lor, disponibilizați anterior au beneficiat. Ordonanța de Urgență adoptată astăzi acordă protecție socială minerilor disponibilizați, drepturi legitime având în vedere specificul și importanța activității pe care minerii o desfășoară”, a declarat ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil-Daniel Popescu.

În plus, documentul prevede ca persoanele care se vor reîncadra în muncă mai devreme de expirarea perioadei venitului lunar în completare să beneficieze de 50% din plată, până la finalul acesteia.

În perioada imediat următoare, Ministerul Muncii urmează să stabilească și normele metodologice de aplicare a acestei ordonanțe.