”Povestea apei” a devenit curs opțional pentru elevii Școlii gimnaziale 2 din Petroșani

Home Educație ”Povestea apei” a devenit curs opțional pentru elevii Școlii gimnaziale 2 din Petroșani
”Povestea apei” a devenit curs opțional pentru elevii Școlii gimnaziale 2 din Petroșani

Elevii din clasa a VII-a de la Școala gimnazială nr. 2 Petroșani (unitate structură a Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida”) au avut parte, în cadrul unei ore speciale de dirigenție a prof. Adriana Radu de un subiect cât se poate de interesant: ”Apa potabilă – Miracolul din viața noastră”.

Subiectul le-a fost prezentat elevilor în cadrul unui curs inedit chiar de către directorul Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică. Acesta le-a vorbit tinerilor de la Școala 2 despre captările de apă care constituie sursele de alimentare cu apă potabilă pentru localitățile Văii Jiului, dar mai ales despre procesul tehnologic din stațiile de tratare ale Apa Serv Valea Jiului, proces prin face apa preluată din natură este transformată în apă bună de băut, în apă curată și sigură pentru consum, pe scurt, în apă potabilă. În egală măsură, directorul general al Apa Serv le-a vorbit elevilor și despre modul în care apele menajere colectate prin rețeaua de canalizare a aceluiași operator sunt supuse unor proceduri la fel de complexe, prin intermediul cărora acestea sunt epurate iar din stația de epurare de la Dănuțoni este eliberată în râul Jiu o apă aproape 100% curată, ce poate constitui sursă de alimentare cu apă potabilă pentru alți consumatori, care se alimentează din acest râu pe cursul inferior al său.

Directorul general al Apa Serv s-a arătat încântat de interesul pe care ”povestea apei” și informațiile pe care le-a prezentat elevilor din clasa coordonată de prof. Adriana Radu au fost recepționate de elevi, dar mai ales de curiozitatea acestora și de dorința de a afla detalii despre procesele tehnice de tratare și, respectiv de epurare a apei, reflectate în întrebările care i-au fost adresate. ”Am început această nouă modalitate de interacțiune cu elevii de la școlile din Valea Jiului, pentru că pe de o parte considerăm că informațiile pe care le prezentăm acestora cu privire la activitatea pe care noi o desfășurăm sunt în măsură să le confere acestora o viziune cât se poate de clară despre activitatea noastră, dar mai ales despre valoarea apei potabile, acest cu adevărat miracol din viața noastră. Pe de altă parte, acest ”curs” teoretic vine în întâmpinarea vizitelor pe care le primim din partea elevilor la stațiile noastre de tratare și de epurare, în mod special în cadrul programului educațional ”Săptămâna altfel”. Am început această sesiune de informare la Școala gimnazială nr. 2 pentru că am găsit aici deschidere și dorința de a face un astfel de parteneriat, dar ne dorim să extindem acest program la toate unitățile de învățământ interesate”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Prof. Adriana Radu, cea care a avut inițiativa de a le propune copiilor o astfel de inedită ”lecție de dirigenție”, spune că elevii săi au primit cu deosebit interes acest proiect, iar la final, s-au declarat încântați de informațiile primite. ”Eu cred că elevii mei au învățat o seamă de lucruri noi și am convingerea că abordarea lor față de rolul pe care-l are apa potabilă în comunitatea noastră, în viața noastră, în mediu va fi una pe care o vor trata cu foarte multă atenție. Dincolo de cunoștințele teoretice pe care le-au acumulat, elevii așteaptă deja cu deosebit interes etapa a doua din parteneriatul nostru cu Apa Serv Valea Jiului, care le va oferi ocazia de a vedea la modul concret cum se desfășoară activitățile într-o stație de tratare în care apa este pregătită pentru a deveni potabilă și pentru a fi livrată consumatorilor, dar și cum au loc procedurile de tratare a apelor uzate. Cred că acest parteneriat cu Apa Serv se dovedește unul util pentru copii și tineri, așa cum el reprezintă un ”material didactic” și pentru noi, profesorii, pentru că reușim să le atragem atenția copiilor asupra unui subiect care face parte din viața fiecăruia dintre noi”, a declarat prof. Adriana Radu.

Pentru că, la finalul ineditei ore de dirigenție, elevii participanți au fost testați asupra cunoștințelor noi acumulate cu acest prilej, într-un test fulger pe care l-au trecut cu toții cu brio, aceștia au fost recompensați de către reprezentanții Apa Serv, care le-au oferit fiecăruia câte un ghiozdan școlar personalizat cu însemnele operatorului regional de apă și canalizare din Valea Jiului.

Proiectul privind organizarea de ”lecții deschise” având ca subiect Povestea apei, proiect încheiat între Apa Serv Valea Jiului și Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani va continua. Directorul unității de învățământ, prof. Camelia Paraschiv spune că seria cursurilor de acest tip, deschisă la Școala gimnazială nr. 2 va continua și la alte clase, atât de gimnaziu, cât și de liceu sau de școală profesională.