Tinerii de la Liceul ”Mihai Viteazu” demonstrează că știu că ”Agresivitatea dezbină dar Prietenia unește” !

Home Educație Tinerii de la Liceul ”Mihai Viteazu” demonstrează că știu că ”Agresivitatea dezbină dar Prietenia unește” !
Tinerii de la Liceul ”Mihai Viteazu” demonstrează că știu că ”Agresivitatea dezbină dar Prietenia unește” !

În întâmpinarea Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, elevii claselor a IX-a de la Liceul tehnologic ”Mihai Viteazu” din municipiul Vulcan au desfășurat o inedită activitate extrașcolară, având ca subiect combaterea unui fenomen care poate avea efecte dintre cele mai nefaste. În denumirea lui modernă ”Bullying”, acest fenomen ce înglobează agresivitatea de toate felurile (verbală, fizică, cibernetică șa.m.d.) în rândul tinerilor este considerat infinit mai periculos decât ceea ce era, în vremurile tinereții noastre, disputa dintre ”populari” și ”tocilari”.

Conștienți că, în era tehnologiei, fenomenul de ”Bullying” era practic imposibil de eliminat, tinerii de la liceul vulcănean au convingerea că, dacă este mai bine cunoscut în toate aspectele sale, acest fenomen poate fi izolat și chiar prevenit. Mai mult, în opiniile exprimate prin materialele adunate și prezentate la acest eveniment de elevii Amelia Suciu, Diana Roman, Erika Kiss, Karla Chițimia, Gabriel Bogoș ș.a., sub diverse forme (de la discursuri la prezentări Power Point sau de la filme și pictură până la muzică), aceștia au arătat cât se poate de evident că într-o comunitate școlară în care atitudinea membrilor săi este una de amiciție, de respect și de promovare a talentului pe care fiecare în parte îl are și îl poate manifesta într-un anumit fel, ”Bulliyng”-ul nu are șanse de a prinde rădăcini. În esență, acesta este și mesajul pe care-l transmite tinerilor de la Liceul ”Mihai Viteazu” și primarul municipiului Vulcan. ”Felicit adolescenții – elevii de la Liceul Tehnologic Mihai Viteazu pentru că au valorificat oportunitatea unei acțiuni internaționale, menită să îi ajute să conștientizeze cât de important este să putem trăi într-un mediu non-violent. În mod categoric putem vorbi despre un mediu social sănătos doar atâta timp cât comportamentul indivizilor – indiferent de vârsta lor – este unul sănătos, lipsit de agresivitate, indiferent dacă aceasta este una verbală, psihică sau fizică. Conlucrarea dintre educatori și familie este cheia fundamentală a asigurării creșterii armonioase a tinerilor. Cred că acțiunile orientate către educarea tinerilor în scopul dobândirii unui comportament non-agresiv trebuie să reprezinte o preocupare constantă pentru noi toți, a declarat primarul Gheorghe Ile.

Bucurându-se de sprijin din partea cadrelor didactice, dar și de încurajarea unui director (prof. Malvine Socaci) preocupat permanent să le dea elevilor apreciatului liceu din Vulcan curajul de a se manifesta în spirit creativ, și de această dată, ”bobocii” acestei școli au demonstrat nu doar că înțeleg cât se poate de categoric faptul că ”Agresivitatea Dezbină, dar Prietenia Unește!”, ci știu să acționeze ca atare, cu o imaginație și un curaj definitorii pentru generația lor, motiv pentru care merită din plin aprecieri.

Așa cum bine remarca prof. Malvine Socaci, directorul Liceului ”Mihai Viteazu” din Vulcan, apreciabilă este și inițiativa elevilor care au organizat acest inedit proiect, desfășurat sub auspicii internaționale, în cadrul proiectului ”19 Days Activism – Prevention of Abuse and violence against children and youth” (19 zile de activist în prevenirea abuzului și violenței împotriva copiilor și tinerilor – n.trad.), proiect derulat la nivel mondial de WWSF (Women`s World Summit Foundation), liceul vulcănean fiind singurul din județul Hunedoara și printre puținele din România care au aplicat, spre cinstea lor, pentru derularea acestei campanii împotriva violenței și abuzurilor de orice fel împotriva copiilor și tinerilor. ”Atâta timp cât avem tineri care au o astfel de abordare a unor probleme majore și o atitudine de acest fel împotriva abuzurilor de orice fel, eu cred că ei au șansa nu doar de a se proteja eficient de un fenomen atât de periculos cum este ”Bullying”-ul, ci avem cu toții oportunitatea de a reacționa eficient la toate problemele societății contemporane. De aceea, îi felicit pe organizatorii acestui proiect și pe toți tinerii care s-au implicat cu motivație, cu dedicație, cu talent în acest demers”, a declarat prof. Malvine Socaci.

Astfel de activități extrașcolare care se bucură de interes din partea elevilor și, în egală măsură, a profesorilor de la Liceul din Vulcan vor mai avea loc și în perioada următoare.

Foto: Sergiu Vințan