Președintele Klaus Iohannis și-a câștigat dreptul de a rămâne alți 5 ani la Cotroceni

Home Politică Președintele Klaus Iohannis și-a câștigat dreptul de a rămâne alți 5 ani la Cotroceni
Președintele Klaus Iohannis și-a câștigat dreptul de a rămâne alți 5 ani la Cotroceni

Candidatul PNL Klaus Iohannis își păstrează funcția de președinte al României pentru următorii 5 ani, după ce a învins-o, cu un scor indubitabil, pe candidata PSD Viorica Dăncilă.

Peste 10 milioane de români din țară și din Diaspora au fost prezenți la turul II al alegerilor prezidențiale de duminică, 24 noiembrie, ceea ce reprezintă totuși doar mai puțin de 50% din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele de vot. Aceștia l-au votat, într-o proporție de 63,17% pe Klaus Iohannis, iar celelalte 36,83% din voturi i-au revenit Vioricăi Dăncilă.

Klaus Iohannis și-a adjudecat categoric și votul românilor plecați în străinătate, care l-au creditat cu peste 90% din voturile exprimate. Și în țară, Klaus Iohannis a câștigat în 37 de județe, în timp ce Viorica Dăncilă a ieșit pe primul loc doar în 5 dintre județele din Sudul țării.

În județul Hunedoara, din cei peste 195.000 de alegători reprezentând 51% din populația cu drept de vot, care și-au exprimat opțiunea la vot, 104.554 (54,79%) au votat pentru Klaus Iohannis, iar 86.279 (45,21%) au votat pentru Viorica Dăncilă. Alte 4396 de voturi au fost anulate. Pe unități administrativ-teritoriale, demn de observat este faptul că Iohannis a câștigat, la nivelul județului Hunedoara, în 3 municIpii (Deva, Hunedoara, Orăștie), 4 orașe (Călan, Geoagiu, Hațeg, Simeria) și 36 de comune (Klaus Iohannis a câştigat alegerile în comunele hunedorene: Baia de Criş, Balşa, Baru, Băniţa, Bătrâna, Beriu, Blăjeni, Boşorod, Bucureşci, Bunila, Cârjiţi, Certeju de Sus, Dobra, General Berthelot, Ghelari, Hărău, Ilia, Lăpugiu de Jos, Lunca Cernii de Jos, Luncoiu de Jos, Mărtineşti, Orăştioara de Sus, Peştişu Mic, Pui, Rapoltu Mare, Râu de Mori, Romos, Şoimuş, Teliucu Inferior, Tomeşti, Topliţa, Turdaş, Vălişoara, Veţel, Vorţa, Zam). Similar, Viorica Dăncilă a câștigat în județul Hunedoara, la nivelul a 3 municipii (Lupeni, Vulcan, Petroșani), 3 orașe (Aninoasa, Petrila, Uricani) și 19 comune (Băcia, Băiţa, Brănişca, Bretea Română, Buceş, Burjuc, Bulzeştii de Sus, Cerbăl, Crişcior, Densuş, Gurasada, Lelese, Răchitova, Ribiţa, Sarmizegetusa, Sălaşu de Sus, Sântamaria Orlea, Toteşti, Vaţa de Jos).