Parlamentul European a aprobat 18 milioane de euro pentru Programul de tranziție din Regiunile Miniere

Home Economie Parlamentul European a aprobat 18 milioane de euro pentru Programul de tranziție din Regiunile Miniere
Parlamentul European a aprobat 18 milioane de euro pentru Programul de tranziție din Regiunile Miniere

Parlamentul European a votat astăzi, în sesiunea de plen de la Strasbourg, nu doar componența noii Comisii Europene conduse de Ursula von der Layen, ci și bugetul european pentru anul 2020 pe care această Comisie îl va avea la dispoziție.

Potrivit eurodeputatului hunedorean Siegfried Mureșan, adoptarea acestui buget aduce o veste foarte bună și pentru Valea Jiului. Asta deoarece, în cadrul alocărilor financiare pe proiecte și capitole a fost aprobată o sumă de 18 milioane de euro ce are ca destinație finanțarea programelor pentru sprijinirea regiunilor miniere europene, program în care este inclusă și regiunea Văii Jiului.

”Cele 18 milioane au fost alocate printr-un proiect-pilot care este precursor al Fondului pentru o Tranziție Echitabilă ce va fi lansat de noua Comisie Europeană în Bugetul multianual al UE post-2020. Practic, din 2021, va exista un fond permanent la nivelul UE pentru sprijinirea acelor regiuni care vor fi afectate într-o mai mare măsură de acțiunile UE privind combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Siegfried Mureșan.

Acesta a mai precizat că măsurile care vor fi finanțate cu acești bani vizează dezvoltarea de strategii locale pentru trecerea la o economie neutră din punct de vedere climatic. De asemenea, se vor lua în considerare acțiuni de recalificare a lucrătorilor din astfel de zone miniere. ”Ca hunedorean, știu cât de importante sunt aceste măsuri pentru minerii din Valea Jiului. De aceea, voi monitoriza acest proiect pentru a mă asigura că se iau toate măsurile astfel încât o parte din sprijin să ajungă și în Valea Jiului”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.