Concurs pe teme de religie la Petroșani, în cinstea Sfintei Varvara

Home Administrație Concurs pe teme de religie la Petroșani, în cinstea Sfintei Varvara
Concurs pe teme de religie la Petroșani, în cinstea Sfintei Varvara

În avanpremiera evenimentelor programate pentru ziua de 4 decembrie, zi dedicată la Petroșani sărbătoririi Sfintei Mari Mucenițe Varvara – Ocrotitoarea minerilor și Patroana spirituală a Petroșaniului, elevii pasionați de religie de la unitățile de învățământ gimnazial din Petroșani au fost invitați la o nouă ediție a deja tradiționalei competiții pe teme religioase care se desfășoară la început de decembrie în această localitate.

Au răspuns invitației lansate de Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani de a participa la acest inedit concurs, echipaje de elevi reprezentând: Școala gimnazială ”IG Duca”, Școala gimnazială ”Carmen Sylva”, Școala gimnazială nr. 2, Școala gimnazială nr. 7 și Școala gimnazială ”Avram Stanca”. Aceștia au avut de răspuns la mai multe întrebări cu subiect religios, în sistem de test – grilă, iar mai apoi au trebuit să scrie și câteva cuvinte despre ceea ce i-a impresionat la personalitatea și viața Sfintei Mucenițe Varvara. Testele au fost, mai apoi, evaluate de un juriu compus din preoți care îndeplinesc și misiunea de profesori de religie la unitățile de învățământ din Petroșani. ”Trăim vremuri în care există unele voci care apreciază că copiii se pierd în ceea ce privește spiritualitatea, că nu îi mai interesează aspectul acesta, dar, culmea !, se pare că ei sunt interesați iar acest eveniment este chiar o dovadă de netăgăduit în acest sens. Sigur că noi îi obișnuim, prin ora de religie, pe tinerii de astăzi să fie deprinși în ceea ce privește mersul la biserică și aspectul acesta ce ține de tainele bisericești și ne bucurăm că învățăturile noastre au corespondent în viața tinerilor, în atitudinea lor, în credința lor”, a spus preotul Adrian Pascal, de la Parohia Petroșani 1 și dascăl de religie la Școala gimnazială nr. 7.

În același timp, primarul municipiului Petroșani, prezent ca de fiecare dată la evenimentele ce au în centrul atenției copiii, școala și biserica, i-a provocat pe micii concurenți să aștearnă pe hârtie și o seamă de sugestii pentru autorități, despre cum văd ei orașul în care trăiesc și cum văd lucrurile care mai trebuiesc îmbunătățite de edili. ”Elevi de la școlile gimnaziale din municipiul Petroșani și-au testat, astăzi, cunoștințele în cadrul unui concurs cu teme religioase. Municipiul Petroșani se află sub patronajul Sfintei Mari Mucenițe Varvara, iar acest concurs vine ca o completare la acțiunile organizate în luna decembrie. Partea spirituală este o componentă importantă a dezvoltării personale, iar de aceea acest concurs este un prilej pentru a acumula noi cunoștințe. Îi felicit pe elevi, pe dascăli și părinții lor pentru modul în care reușesc să împletească toate aceste activități. În plus, i-am provocat și eu pe concurenți să îmi spună cum văd ei Petroșaniul de astăzi și ce ar trebui să mai facem pentru ca orașul să fie pe placul lor, iar răspunsurile pe care le-am primit vor constitui o prioritate pe agenda de lucru a administrației locale din Petroșani”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

La Petroșani, ziua de Sf. Varvara – Ocrotitoarea Minerilor și patroana spirituală a localității vor fi sărbătorite miercuri, 4 decembrie 2019 în zona Bisericii Romano-Catolice din Petroșani, acolo unde va fi dezvelită oficial și sfințită o statuie a Sfintei Varvara, ce se dorește a fi un monument emblematic al acestui oraș și al întregii Văi a Jiului. Evenimentul va începe de la ora 12,00 cu o liturghie susținută în Biserica Romano-Catlică, iar de la ora 13,00 sunt prevăzute ceremoniile prilejuite de dezvelirea statuii Sfintei Varvara.