Românii și italienii, cei mai îngrijorați de schimbările climatice

Home Economie Românii și italienii, cei mai îngrijorați de schimbările climatice
Românii și italienii, cei mai îngrijorați de schimbările climatice

Din ce în ce mai mulţi europeni – respectiv aproape jumătate din populaţia din zece ţări europene – simt că au foarte puţină protecţie sau chiar deloc în fața efectelor schimbărilor climatice, arată un sondaj reprezentativ realizat de E.ON şi Kantar EMNID.

În topul celor mai îngrijoraţi europeni sunt românii, 56% dintre cei chestionați declarându-se neajutoraţi în ceea ce privește schimbările climei. Ne situăm astfel pe locul al doilea, după italieni, care împărtășesc această îngrijorare în proporție de 58%.

Sondajul confirmă nevoia urgentă de acţiune din partea politicienilor care se întrunesc, în perioada 2-19 decembrie, la Summitul ONU pentru climă de la Madrid. Până la urmă, doar 22% dintre europeni cred că sunt bine sau foarte bine protejați în urma acțiunilor de combatere a efectelor schimbărilor climatice.

Ce mai feriţi se simt britanicii. Regatul Unit este singurul loc în care proporția celor care sunt relativ îngrijorați (31%) o depășește pe a celor care se simt practic fără apărare (28%). Germanii se află aproape exact în mijlocul tuturor. În cazul lor, 21% dintre cei chestionați se simt bine sau foarte bine protejați, în timp ce 40% cred că sunt mai mult sau mai puțin apărați în fața provocărilor de mediu.

Deoarece clima se schimbă rapid ca rezultat al emisiilor de gaze cu efect de seră iar peste 70% din aceste emisii sunt legate de energie, E.ON se concentrează pe găsirea și promovarea de soluții pentru decarbonizare. Totodată, E.ON lucrează la dezvoltarea durabilă a industriei energetice – cu energie curată și inteligentă și acces pentru toți clienții la o aprovizionare sustenabilă cu energie și căldură.

Pentru a asigura o distribuție echitabilă a costurilor tranziției energetice, E.ON solicită de mai mult timp un preț al CO2 de 35 EUR pe tonă în toate sectoarele. Pentru a fi eficient, prețul CO2 trebuie să fie însoțit de politici sociale și economice inteligente care să asigure că grupurile vulnerabile din populaţie nu sunt dezavantajate.

Rezultatele sondajului fac parte din studiul „Trăind în Europa”, pentru care E.ON și KantarEMNID au chestionat aproximativ 10.000 de persoane din Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, România, Suedia, Turcia și Regatul Unit.