Concert ”Clara Schumann 200” în deschiderea Festivalului ”Klavier Art” de la Petroșani

Home Cultură Concert ”Clara Schumann 200” în deschiderea Festivalului ”Klavier Art” de la Petroșani
Concert ”Clara Schumann 200” în deschiderea Festivalului ”Klavier Art” de la Petroșani

Pentru melomanii din Valea Jiului, vineri, 13 decembrie 2019 este, în mod categoric, una cu… noroc, din cel puțin două motive.

O dată pentru că această zi marchează debutul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului concurs ”Klavier Art”, organizat la Petroșani de Școala de Muzică de la Gimnaziul ”IG Duca” în parteneriat cu ”Asociația ”Klavier Art” din București, evenimentul fiind susținut, de asemenea, de Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani

În al doilea rând, pentru că Festivalul ”Klavier Art 2019” presupune și o întâlnire excepțională cu trei remarcabili virtuoși ai pianului din țara noastră, Manuela Giosa, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, într-un recital de zile mari din repertoriul unor muzicieni geniali precum Clara Schumann și Robert Schumann.

Gazda Festivalului-concurs ”Klavier Art” de la Petroșani este și în acest an Sala de marmură a ,Primăriei municipiului Petroșani, unde vineri, 13 decembrie 2019 de la ora 18,00 sunt așteptați iubitorii muzicii clasice din Valea Jiului, atât pentru a-i cunoaște și susține pe tinerii pianiști care vor evolua în concurs, dar mai ales pentru a se delecta la recitalul extraordinar ”Clara Schumann 200” al membrilor juriului, care vor interpreta ”Marșul” Clara Schumann (singura lucrare pentru pian la patru mâini a Clarei și ultima compusă după moartea lui Robert Schumann, în1879), dar și piesele ”Balul copiilor op. 130” (Kinderball op.30) și ”Imagini din est op. 66” (Bilder aus Osten op.66) de Robert Schumann.

Prezența la Petroșani, în juriul ediției a VIII-a Festivalului ”Klavier Art” a distinșilor muzicieni Manuela Giosa, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, reprezintă el însuși un eveniment artistic remarcabil pentru viața culturală a Văii Jiului.

Manuela GIOSA a studiat pianul la Liceul de Muzică George Enescu din București cu profesoarele Liudmilla Popișteanu și Ileana Busuioc; și-a perfecționat ulterior studiile muzicale, între anii 1988-1993, la Academia de Muzică din București (actualmente Universitatea Națională de Muzică din București), cu prof. univ. Gabriel Amiraș (pian) și prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu (muzică de cameră). După terminarea studiilor universitare, în urma unui concurs de specialitate, a ocupat postul de preparator universitar la catedra de muzică de cameră, integrându-se în corpul profesoral al Universității Naționale de Muzică. Pianista a obținut premiul al III-lea la Concursul Internațional de pian de la Catanzaro (1985) și a fost finalistă la Concursul Internațional de Muzică de cameră Vittorio Gui de la Firenze (1991); în 1997 a obținut premiul al II-lea la Concursul Internațional de Muzică de cameră Orpheus Prijs de la Anvers. A urmat cursuri de perfecționare sub îndrumarea pianiștilor de renume internațional Dmitri Bashrikov (Santander, Spania, 1991), Miguel Angel Estrella și Eric Le Sage (Saint Seurin de Prats, Franța, 1996). În 2005 a obținut titlul de Doctor în Muzică cu Teza Pianul în creația lui Mihail Jora, lucrare publicată la editura UNMB, în anul 2007. Activitatea sa artistică include numeroase recitaluri solo, camerale și concerte în țară (cu orchestrele simfonice din Brașov, Craiova, Oradea, Ploiești, Timișoara) și în străinătate (Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia). Manuela Giosa a realizat înregistrări cu lucrări pentru pian solo și camerale la Radio Romania și la TVR. Repertoriul pianistei cuprinde lucrări reprezentative aparținând unui arc stilistic larg (din Baroc până în contemporaneitate). A fost invitată în juriile concursurilor de pian și muzică de cameră Mihail Jora (organizat de Universitatea Națională de Muzică din București), Klavier Art (Petroșani, edițiile 3-8), George Enescu (Bălți, Republica Moldova, 2016). A susținut cursuri de măiestrie de pian și muzică de cameră la Casa de Cultură din Rădăuți, în cadrul SommerFest Rădăuți (2015-2019), proiect co-finanțat de AFCN. În prezent este conferențiar univ. dr. și șef al disciplinei Muzică de cameră la Universitatea Națională de Muzică din București. Studenții aflați sub îndrumarea sa au obținut mai multe premii naționale și au avut numeroase apariții publice în concerte camerale.

Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU, formează un duo pianistic din anul 2005. Activitatea concertistică a duo-ului cuprinde participări în 26 de festivaluri naționale și internaționale, concerte cu orchestra și peste 400 de recitaluri în țară (89 de localități) şi în străinătate (Austria, Belgia, Germania, Italia, Republica Moldova, Ucraina). Alături de cele 15 turnee de promovare a muzicii clasice, duo-ul pianistic a avut onoarea de a susține primele concerte de pian din istoria localităților Avrig, Bălan, Ciocănești, Ditrău, Făgăraș, Găești, Hațeg, Lehliu-Gară, Moreni, Petrila, Praid, Târnăveni și Titu. Un concert aparte, în premieră, a avut loc în Fortul 13 Jilava cu ocazia Congresului Inter-Asso 2014. Activității concertistice a duo-ului pianistic i se adaugă numeroase premii naționale și internaționale obținute la concursurile de profil, prezențe în juriile concursurilor naționale și internaționale de specialitate, precum și cursuri de măiestrie susținute ca profesori invitați. Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu sunt absolvenţi ai Liceului de Muzică George Enescu și ai Universității Naționale de Muzică din București, la clasa de pian a prof. univ. dr. Vlad Dimulescu și muzică de cameră a conf. univ. dr. Manuela Giosa și conf. univ. dr. Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu, unde și-au completat și încheiat studiile (licență, master, doctorat, post-doctorat). Cei doi pianiști sunt fondatorii Asociației Klavier Art și inițiatorii mai multor programe culturale ce au loc în diferite orașe și regiuni ale țării (Făgăraș, Gheorgheni, Petroșani, Rădăuți, Reghin, Reșița, Sibiu, Sfântu Gheorghe și Țara Hațegului – Munții Retezat).


Corina Răducanu, Eugen Dumitrescu şi Manuela Giosa vin să întăreascã rândurile „Fabricii de Pian”, sǎ susţină proiectul prin care această asociație culturală și-a propus să creeze evenimente cultural-artistice de calibru pentru comunitatea din Valea Jiului și, în același timp, să coaguleze comunitatea în finalizarea cu succes a unui ambițios proiect didactic și cultural, respectiv strângerea de fonduri pentru achiziționarea unui pian de concert destinat elevilor de la Secţia de Muzicǎ a Școlii Gimnaziale „I. G. Duca” din Petroşani.

Iată de ce, din toate aceste considerente, completate cu încă multe altele, pentru melomanii din Valea Jiului, vineri, 13 decembrie 2019 nu poate fi decât o zi sub semnul… norocului ! Și al succesului !