Iuliu Winkler: ”Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”

Home Politică Iuliu Winkler: ”Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”
Iuliu Winkler: ”Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”

Exodul creierelor care afectează în mod negativ cu precădere statele din Europa de Est va crea, pe termen lung, probleme structurale profunde în întreaga Uniune Europeană, a afirmat, miercuri, 11 decembrie 2019, deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în cadrul dezbaterii ”Brain drain- Brain gain: Local and Regional Experience” desfășurată la Comitetul Regiunilor (CoR).

”Exodul creierelor este una dintre provocările majore în întreaga UE, acest fenomen având o componentă locală și regională, dar și una comună europeană. La nivelul UE, această provocare necesită acțiuni imediate și pe termen mediu, și aici mă refer la alocarea de finanțări în noul buget european multianual pentru perioada 2021-2027. Avem nevoie de alocări mai consistente în Politica de coeziune, deoarece numai prin proiecte concrete și politici de dezvoltare regională bine finanțate putem asigura modernizarea de care regiunile mai puțin dezvoltate au nevoie. Pe de altă parte, UE are nevoie și de o strategie pe termen lung. De aceea, exodul creierelor trebuie să fie o prioritate pe agenda Conferinței pentru viitorul Europei, care va începe în perioada următoare, fiind organizată timp de doi ani cu participarea largă a cetățenilor și comunităților”, a declarat europarlamentarul UDMR.

Potrivit lui Winkler, statele din Europa de Est sunt cele mai afectate de exodul creierelor. ”Transilvania, dar și întreaga Românie, precum și țările din estul Europei suferă de pe urma exodului creierelor. Un studiu recent al Băncii Mondiale relevă faptul că 40% din cetățenii români cu studii superioare trăiesc și muncesc azi în afara României. Fenomenul este generalizat în Europa de Est și va duce la probleme structurale profunde care vor afecta în perspectivă întreaga UE. Din păcate, politicile de coeziune nu au avut efectele dorite în aceste regiuni, motiv pentru care, pe lângă finanțarea sporită a dezvoltării regionale, avem nevoie și de o regândire profundă a proiectelor locale, a sistemului de educație și a stimulentelor economice pe care le asigurăm prin finanțări europene”, a explicat deputatul european.

Winkler a vorbit despre importanța colaborării eficiente dintre Parlamentul European și CoR, amintind în context raportul cu privire la exodul creierelor în UE pe care Comitetul Regiunilor îl va finaliza curând. ”În mod corect, acest raport evidențiază mutațiile care s-au produs în ultimii ani din acest punct de vedere. Azi, motivul primordial al exodului tinerilor din statele Europei de Est nu-l mai reprezintă veniturile mici, ci lipsa de perspective și slaba calitate a vieții. De aceea, cred că buna guvernare este principala provocare pentru statele Europei de Est. Proiectele europene singure nu pot rezolva problema, ci este nevoie de o coordonare eficientă a acțiunilor întreprinse la local, regional și european”, a mai spus europarlamentarul UDMR.

Printre organizatorii conferinței care s-a desfășurat la CoR s-a aflat Regiunea Tirolul de Sud din Italia. De altfel, Winkler a arătat că această regiune este un partener tradițional al comunității maghiare din Transilvania, el amintind similitudinile dintre cele două regiuni în privința diversității etnice.

Printre vorbitorii de la conferință s-au numărat și Karl-Heinz Lambert, președintele CoR, și fostul deputat european al comunității germane din Tirolul de Sud, Michl Ebner, în prezent președinte al Camerei de Comerț din Bolzano.