Scriitorul Valeriu Butulescu, despre informare și dezinformare

Home Cultură Scriitorul Valeriu Butulescu, despre informare și dezinformare
Scriitorul Valeriu Butulescu, despre informare și dezinformare

Nu mai este nici un secret faptul că, în abundența informațională a prezentului, obținerea unor puncte de vedere care să reflecte ad-litteram realitatea este tot mai greu de realizat. În atare condiții, precum buruiana după ploaie, dezinformarea își face tot mai pregnant loc în viața noastră.

Subiectul este analizat, diagnosticat și, în unele cazuri, tratat de cei care continuă să creadă în valorile unui sistem de informare profesionist. Printre aceștia se numără și apreciatul scriitor, om de cultură și om politic Valeriu Butulescu. Ce spune acesta despre informare și dezinformare ? Poftiți de citiți:

DESPRE INFORMARE ŞI DEZINFORMARE (text de Valeriu Butulescu)

Am avut o dispută instructivă, amiabilă şi civilizată cu un distins om de cultură. Care semnalează neliniştit un lucru evident: Omenirea prezentului e dezinformată!Ba chiar absolutizează constatarea, adăugând: „Niciodată Omenirea nu a fost mai dezinformată ca azi!”

Indiscutabil, interlocutorul are multă dreptate. Twain observase ceva asemănător, chiar înaintea noastră. Şi scria ” Cine nu citeşte ziare e neinformat! Cine citeşte, e dezinformat! Dar, sigur, aşa era doar în nenorocita aia de Americă! Să fie azi o culme a dezinformării? Era oare mai informată Omenirea în Epoca de Aur?

În condiţiile LIBERTĂŢII DE EXPRIMARE, informaţiile pot fi formulate diferit, în funcţie de interesele celor ce le răspândesc! Ăia care credeau că pot exprima interesele TUTUROR într-un singur ziar au dispărut.

Cel ce vrea să se informeze trebuie să-şi aleagă atent şi prudent sursa şi să judece conţinutul ei cu propriul său creier! Atâta cât are! Aceasta e FAŢA HÂDĂ A LIBERTĂŢII!

Iar cine vrea să consume idei de-a gata, o poate face! Că doar n-o să ne opunem noi, cu vreo lege organică!

Însă eu, ca fiu de cioban, vă spun atât. Şi oile pe izlaz pasc selectiv. Nu înghit orice buruiană. Ocolesc atente locurile mlăştinoase, unde prosperă viermele gălbezei! O fac pentru binele ficatului ovin. Asta apropo de informare şi dezinformare.