Premieră Shakespeare cu ”casa închisă” la Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani

Home Cultură Premieră Shakespeare cu ”casa închisă” la Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani
Premieră Shakespeare cu ”casa închisă” la Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani

Faptul că o piesă de teatru după o altă magistrală operă a lui William Shakespeare va avea parte de o premieră ”cu casa închisă” la Teatrul ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani nu este câtuși de puțin o știre de senzație. Asta deoarece ea nu face decât să confirme că setea de cultură a comunității rămâne una la cote ridicate, iar actul artistic al trupei de la teatrul din Petroșani continuă să se bucure de binemeritatele aprecieri ale publicului.

Mult mai aproape de statutul unei știri de senzație este informația că premiera piesei ”A douăsprezecea noapte”, programată pentru sâmbătă, 18 ianuarie 2020 la Petroșani, îi va aduce pe scenă pe actorii Alexandru Cazan, Amelia Toaxen, Corina Vișinescu, Flavia Perșa, Delia Tărcăoanu, Raul Hotcaș, Mihai Alexandru, Sergiu Fîrte, Dorin Ceagoreanu, Viktor Hegedus, Laurențiu Vlad, Mihai Sima, Daniel Cergă, Gheorghe Stoica, de data aceasta sub bagheta regizorală a apreciatului lor coleg și prieten, actorul Radu Tudosie, absolvent în 2019 al secției de Regie de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, unde de altfel a urmat și cursurile de actorie, absolvite în anul 2011.

Tânărul regizor Radu Tudosie aduce în fața publicului iubitor de teatru din Valea Jiului una din piesele de referință ale dramaturgiei mondiale, ”A douăsprezecea noapte”, după piesa omonimă a genialului dramaturg William Shakespeare, într-o viziune regizorală care are la bază nu doar traducerea textului original realizată de Violeta Popa și George Volceanov, dar și o traducere personală, făcută după o carte veche de 104 ani. Mai mult, după cum recunoaște Radu Tudosie, acest spectacol se dorește a fi și un tribut artistic adus remarcabilului slujitor al Thaliei – Florin Plaur, trecut de curând în eternitate. ”Când m-am apucat de lucru la acest spectacol, am recitit textul de pe o carte ce mi-a fost dăruită de cel ce a fost Florin Plaur. O persoana caldă, un om aproape de sufletul meu. Acest spectacol este pentru dumnealui și pentru iubita mea bunică, deși niciunul din ei n-au apucat să mă vadă la treabă ca regizor”, spune Radu Tudosie.

Despre piesa „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, regizorul Radu Tudosie spune că este o comedie în care vedem două lumi: o lume ușor poetică și una mai grobiană. Două lumi în care avem, pe de-o parte, lumea dragostei – una perfect valabilă de mii de ani până în prezent, iar pe de altă parte, mai avem o temă a farselor. Este un spectacol la care, așa cum promite regizorul Radu Tudosie, lumea va râde, dar va și reflecta asupra dorințelor proprii.

Este la fel de adevărat că montarea unei piese de Shakespeare este și un mare act de curaj, în mod special pentru un teatru de provincie ori pentru un regizor debutant. Însă, dacă avem în vedere succesul de care s-au bucurat la Petroșani piese precum ”Richard al III-lea” (în regia lui Gelu Badea) în 2017 sau, mai recent, comedia „Operele complete ale lui William Shakespeare” în regia lui Adrian Andone, o nouă punere în scenă a unei piese a Marelui Will la Petroșani nu poate fi sortită decât… succesului ! O dovadă clară este deja faptul că premiera va avea loc cu ”casa închisă” iar, dat fiind interesul deosebit al publicului, spectacolul va fi prezentat pe scena teatrului de la Petroșani și joi, 23 ianuarie 2020 de la ora 18,00 când, dacă vă grăbiți să vă achiziționați un bilet, vă puteți bucura de a avea un loc în sală la această reprezentație.