Buget mult diminuat pentru Consiliul județean Hunedoara în 2020

Home Administrație Buget mult diminuat pentru Consiliul județean Hunedoara în 2020
Buget mult diminuat pentru Consiliul județean Hunedoara în 2020

Primele cifre privind veniturile bugetare ale Consiliului județean Hunedoara pentru anul 2020 consemnează o diminuare semnificativă a veniturilor. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, apreciază că situația este invers proporțională cu cea din anul 2019, asta însemnând că, practic, instituția județeană va avea în acest an în locul unui buget de dezvoltare, unul auster, care abia poate asigura funcționarea CJH și a instituțiilor din subordine.

”Primele cifre oficiale de buget pe care le-am primit de la Finanțe, consemnează un buget mai mic cu 70 de milioane de lei față de anul trecut, la care se adaugă și o obligație de plată către DGSPC mai mare cu 53 de milioane de lei, care adâncește și mai mult problemele bugetare. Practic, suntem puși în situația de a avea, pentru anul 2020, doar un buget de funcționare, fără nici un fel de investiții”, a declarat Costel Avram.

Acesta spune însă că, din fericire, CJH are un excedent bugetar de circa 24 de milioane de lei care nu s-au cheltuit la investițiile din anul precedent, iar acești bani vor asigura continuarea investițiilor aflate în derulate de către autoritățile județene.

În ceea ce privește obiectivele de investiții pentru Valea Jiului, Avram arată că acestea vor viza, în principal, finalizarea lucrărilor la drumul spre Parâng, introducerea apei potabile în stațiunile turistice Straja și Pasul Vîlcan, dar și achiziționarea activelor fostei Mine Petrila. ”Vom încerca să reabilităm în continuare drumurile județene din zona turistică și studiem, împreună cu autoritățile locale de la Lupeni, posibilitatea de a realiza o parcare în zona de agrement de la baza stației de îmbarcare în telegondola spre Straja pentru că realitatea ne demonstrează că e nevoie urgentă de o astfel de investiție. Eu sper ca lucrurile să meargă în direcția bună, fiindcă avem nevoie de infrastructură rutieră de cea mai bună calitate. Cert este că vrem să continuăm ce am început și, dacă vom fi niște administratori buni, cu bani puțini eu cred că putem continua dezvoltarea infrastructurii rutiere în județul Hunedoara”, a mai precizat Costel Avram.

Administratorul public al județului Hunedoara spune că, din păcate, și alocările bugetare de la CJH către unitățile administrativ-teritoriale vor fi, în mod cert, mai mici în 2020 față de anul precedent, iar asta independent de voința Consiliului județean, situație în care Avram îi îndrumă pe primari să dea o importanță și mai mare atragerii de fonduri europene și să caute soluții pentru cofinanțarea acestora.

Bugetul Consiliului județean Hunedoara pentru anul 2020 urmează să fie creionat în zilele următoare după care va fi lansat în dezbatere publică și, mai apoi supus dezbaterii și aprobării consilierilor județeni.