CJH va finanța construirea unui nou refugiu montan în zona Cârja din Parâng

Home Administrație CJH va finanța construirea unui nou refugiu montan în zona Cârja din Parâng
CJH va finanța construirea unui nou refugiu montan în zona Cârja din Parâng

Consiliul județean Hunedoara ia în calcul pentru acest an construirea unui nou refugiu montan în zona Vârfului Cârja din Munții Parâng. Potrivit administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram, obiectivul a fost deja prins în planul de investiții care urmează să fie supus aprobării forului legislativ județean odată cu Bugetul județean pentru anul 2020.

Avram apreciază că, din discuțiile cu reprezentanții Serviciului Public Salvamont, s-a ajuns la concluzia că actualul refugiu din zona Cârja este nu doar foarte vechi, ci și unul destul de greu accesibil în perioada iernii, atunci când acesta este acoperit aproape integral de zăpadă. ”Cei de la Salvamont ne-au atras atenția că acest refugiu este aproape inutilizabil, mai ales în perioada de iarnă și tot ei au identificat o zonă mai bună în care se poate amenaja un astfel de refugiu în zona Cârja, o zonă montană deosebit de apreciată și vizitată de turiști. Cred că o astfel de investiție este deosebit de utilă pentru dezvoltarea turismului și am decis să o includem în planul de investiții al Consiliului județean Hunedoara pentru anul 2020”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

În același timp, Avram remarcă faptul că, din păcate, dezvoltarea turismului în regiunea Parâng bate pasul pe loc de ani de zile, pierzând tot mai mult teren în fața altor stațiuni de pe Valea Jiului, cum este de exemplu Straja, care a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani. În opinia lui Costel Avram, situația din Parâng este cu atât mai greu de înțeles cu cât cu toate că și aici există un studiu de fezabilitate care arată că zona se pretează pentru dezvoltarea unui turism capabil să aducă mii de turiști în zonă. ”Sigur că, în calitate de locuitor al Văii Jiului, mă bucur să văd cum turismul se dezvoltă și devine tot mai mult o alternativă economică viabilă în zona de vest a Văii Jiului, la Straja, în Retezatul Mic și chiar la Pasul Vîlcan. În același timp, ca locuitor al municipiului Petroșani, nu pot să mă bucur când văd că de ani buni, dezvoltarea turismului în Parâng, o zonă cu un potențial uriaș, e o atmosferă de ”silenzio stampa”. Cred că toți factorii care pot contribui la dezvoltarea turismului în Parâng au datoria să iasă din această stare de acalmie, să se așeze la masă și să caute soluții și modalități de a le pune în operă, astfel încât lucrurile să se urnească și aici în ceea ce privește turismul”, a declarat Costel Avram.

Acesta spune că, în ceea ce privește Consiliul județean Hunedoara, s-a făcut un pas decisiv în acest sens odată cu demararea proiectului de modernizare a drumului de acces în stațiunea montană Parâng, iar forul județean este dispus să contribuie și la dezvoltarea altor proiecte care pot avea impact în dezvoltarea turismului.