Spitalul din Vulcan își continuă activitatea și se reorganizează în vederea obținerii acreditării

Home Stiri la zi Spitalul din Vulcan își continuă activitatea și se reorganizează în vederea obținerii acreditării
Spitalul din Vulcan își continuă activitatea și se reorganizează în vederea obținerii acreditării

Temerile cu privire la iminența închiderii Spitalului Municipal Vulcan, ca urmare a deciziei luate anul trecut de ANMCS privind neacreditarea unității medicale, sunt absolut nejustificate. Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, împreună cu conducerea Spitalului Municipal Vulcan au prezentat joi, 30 ianuarie 2020, concluziile întâlnirii pe care au avut-o la București, cu Președintele ANMCS, secretarul de stat dr. Vasile Cepoi, în urma cărora a fost stabilit un set de măsuri pe care unitatea medicală din Vulcan împreună cu autoritățile locale trebuie să le adopte în vederea finalizării cu succes a unei noi etape de acreditare.

Potrivit primarului municipiului Vulcan, nici un moment nu s-a pus și nici nu se va pune problema închiderii Spitalului de la Vulcan. ”Situația Spitalului din Vulcan nu este una singulară în România. Există foarte multe unități medicale aflate în proces de acreditare sau reacreditare, însă acest lucru nu afectează sub nici o formă activitatea acestora. Sigur că au existat și probabil vor mai exista încercări de dezinformare, manipulare în interese meschine a celor care doresc să tulbure climatul social și medical din municipiul Vulcan însă eu îi rog pe cetățeni să fie vigilenți, să se informeze corect și să apeleze cu aceeași încredere la serviciile medicale disponibile la Spitalul din Vulcan”, a declarat primarul Gheorghe Ile.

Potrivit acestuia, în data de 7 ianuarie 2020, Spitalul Municipal Vulcan a primit din partea Ministerului Sănătății avizul privind reînscrierea în procesul de acreditare, iar conducerea unității medicale a depus deja către Autoritatea Națională pentru Management al Calității în Sănătate, documentele necesare reevaluării.

În acest scop, până la vizita delegației ANMCS, unitatea medicală trebuie să adopte o serie de măsuri de reorganizare structurală și funcțională care să asigure succesul noilor proceduri de acreditare. Printre acestea se numără reorganizarea modului de funcționare a serviciilor medicale de Obstetrică și Ginecologie, organizarea Ambulatoriului de specialitate pentru spitalizarea de zi, analizarea indicatorilor de oportunitate și eficiență medicală și financiară pentru înființarea serviciului ATI, precum și obținerea până la finalul acestui an a autorizațiilor necesare pentru Bazinul de apă, mini-stația de epurare și arhiva de documente.

Directorul Spitalului Municipal Vulcan, dr. Cătălin Popa, arată că au fost deja propuse o serie de măsuri de organizare funcțională, care vizează, printre altele:

  • acordarea de consultații și tratamente de Onstetrică-Ginecologie la Cabinetul de Specialitate din cadrul Ambulatoriului și preluarea cazurilor care necesită  spitalizare de zi în cadrul Ambulatoriului de specialitate pentru spitalizarea de zi;
  • transferarea medicilor și a personalului de specialitate necesar din cadrul secției de Obstetrică-Ginecologie la Cabinetul de specialitate din Ambulatoriu;
  • Distribuirea numărului de paturi aferente secției de Obstetrică-Ginecologie în cadrul celorlalte secții din Spital;
  • înlocuirea serviciilor medicale de Obstetrică-Ginecologie cu spitalizare continuă cu cele de spitalizare de zi, până la crearea Serviciului ATI dedicat acestei activități medicale;
  • concentrarea tuturor serviciilor medicale specifice secțiilor din cadrul Spitalului pentru cazurile de internări de zi, într-un singur Ambulatoriu, conform tuturor normelor de sănătate publică solicitate de ANMCS;

Dr. Cătălin Popa arată că, practic, prin adoptarea acestor măsuri de reorganizare medicală vor fin eliminate practic acele probleme semnalate la vizita precedentă a echipei de acreditare de la ANMCS. ”Știți că principala problemă semnalată la vizita de acreditare din 2019 a fost aceea a lipsei Serviciului ATI, care este obligatorie pentru serviciile de operații chirurgicale. Ori, la Vulcan, oportunitatea creării unui Serviciu de ATI este legată de singura activitate medicală desfășurată în prezent care presupune și intervenții chirugicale, respectiv cea de Obstetrică-Ginecologie. Am propus reorganizarea acestei activități medicale conform cerințelor, astfel încât să ne putem încadra în criteriile de evaluare, fără a afecta activitatea de bază a acestui serviciu medical”, arată dr. Cătălin Popa.

În vederea obținerii acreditării ANMCS la următoarea evaluare a Spitalului Municipal Vulcan, vor fi realizate și alte investiții, pentru care primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile spune că administrația locală are soluții, acestea urmând a fi prezentate într-o ședință de îndată a Consiliului local. ”Pot să vă spun că investițiile făcute pentru realizarea rezervorului de apă de la Spital sunt gata în proporție de 80%, cele privind realizarea mini-stației de epurare a apei se află în etapa de obținere a autorizațiilor. De asemenea, lucrările de reabilitare a secției de boli TBC și transformarea acesteia în arhivă de documente, care va fi autorizată de Arhivele Naționale. În ultimele luni a fost realizat și Depozitul de calamități, cu tot stocul necesar de materiale sanitare pentru situații de urgență, așa cum au fost realizate și lucrări de iluminat perimetral și vom avea în atenție, la elaborarea Bugetului local din acest an și alte investiții la Spital”, a declarat primarul Gheorghe Ile.

În concluzie, acesta apreciază că orice dezbatere publică cu privire la activitatea Spitalului Municipal Vulcan este binevenită, însă în același timp atrage precizează că Spitalul municipal Vulcan este autorizat să funcționeze și va funcționa în continuare, interesul autorităților locale fiind acela de a crește în viitor numărul și, mai ales, calitatea serviciilor medicale, motiv pentru care se acționează corespunzător în această direcție.