Primarul Tiberiu Iacob Ridzi e total nemulțumit de sumele primite de municipiul Petroșani, pentru anul 2020, de la Consiliul Județean Hunedoara

Home Administrație Primarul Tiberiu Iacob Ridzi e total nemulțumit de sumele primite de municipiul Petroșani, pentru anul 2020, de la Consiliul Județean Hunedoara
Primarul Tiberiu Iacob Ridzi e total nemulțumit de sumele primite de municipiul Petroșani, pentru anul 2020, de la Consiliul Județean Hunedoara

Primarul municipiului Petroșani se declară total nemulțumit de suma repartizată municipalității din cotele defalcate de TVA și IV distribuite de Consiliul județean Hunedoara. Acesta apreciază că, în mod corect, municipiul Petroșani ar fi trebuit să beneficieze de cel puțin un milion de lei, față de cei 300.000 de lei cât i-au fost alocați, potrivit cifrelor din proiectul de hotărâre pe care CJH îl va propune spre aprobare în ședința forului legislativ județean din 3 februarie 2020.

În opinia primarului Tiberiu Iacob Ridzi, este nu doar inadmisibil, ci chiar rușinos faptul că Petroșaniului îi sunt alocate de la CJH fonduri mai mici chiar decât cele alocate unor comune de pe raza județului, iar la nivelul UAT-urilor din Valea Jiului, sumele alocate pentru Petroșani sunt cele mai mici, cu toate că această localitate este cea mai mare din regiune. ”Mi se pare lipsit de bun simț modul în care s-au împărțit banii județului, în condițiile în care Petroșaniul primește 300.000 de lei în timp ce alte 20 de comune primesc între 400.000, 500.000 sau chiar 600.000 de lei, chiar dacă au o populație de numai câteva sute de oameni. Conform documentelor publicate de CJH și celelalte orașe din Valea Jiului primesc între 12 miliarde și 16 miliarde de lei, multe peste ceea ce s-a alocat pentru Petroșani. Desigur, este foarte bine că în comunitățile din Valea Jiului se primesc acești bani, mă bucur că li se vor da acești bani, însă este inadmisibil ca Petroșaniului să-i fie alocată o sumă de doar 3 miliarde”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Edilul atrage atenția că, în repartizarea fondurilor, este evidentă o discriminare care se face între localitățile conduse de primari care aparțin PNL și cei care aparțin PSD. Conform calculelor făcute de primarul municipiului Petroșani, administrațiilor PNL din județ le-a fost împărțită aproximativ 13% din suma totală de 27.316.000 lei pe care o are la dispoziție, în acest an, CJH, în condițiile în care administrațiile PNL din județul Hunedoara totalizează circa 40% din populația județului, atât cât ar fi fost corect să li se distribuie și din aceste fonduri.

În fața acestei constatări, primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că îi va solicita, oficial, președintelui Consiliului județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, să facă publice criteriile în baza cărora au fost făcute propunerile pentru alocările de fonduri către UAT-urile din județ. ”Evident că ne încurcă această alocare, în sensul în care ne-am fi așteptat să primim în jur de 10 miliarde de lei vechi, însă vom primi doar 3 miliarde și atunci va trebui să găsim soluții, să acoperim din altă parte diferența de fonduri necesare pentru investițiile pe care vrem să le facem pe raza municipiului Petroșani, în acest an”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta se declară la fel de îngrijorat și de estimările pentru următorii 3 ani în care, potrivit graficului propus de CJH, Petroșaniul va continua să primească și în perioada 2021-2023 cei mai puțini bani, luând ca termen de comparație toate celelalte localități ale Văii Jiului.