Costel Avram: ”E nevoie de revigorarea mișcării sportive, iar baza sportivă Jiul trebuie repusă în valoare”

Home Stiri la zi Costel Avram: ”E nevoie de revigorarea mișcării sportive, iar baza sportivă Jiul trebuie repusă în valoare”
Costel Avram: ”E nevoie de revigorarea mișcării sportive, iar baza sportivă Jiul trebuie repusă în valoare”

Fost sportiv de performanță, venit în Valea Jiului chiar în această calitate, Costel Avram, în prezent administrator public al județului Hunedoara și candidatul propus de PSD pentru funcția de primar al municipiului Petroșani, este de părere că sportul de performanță trebuie susținut de autorități, iar copiii trebuie încurajați să se îndrepte spre astfel de activități. Pentru acest lucru însă, Avram e de părere că bazele sportive de la Petroșani trebuie repuse în valoare și puse la dispoziția practicanților de sport.

”Cu toții, fie că am practicat sportul de performanță, fie că am fost doar suporteri, trăim astăzi doar nostalgia marilor performanțe ale unor echipe de fotbal precum Jiul Petroșani sau Corvinul Hunedoara, ori ale unor echipe de rugby ca Știința Petroșani sau Minerul Lupeni. Toate au fost echipe fanion ale sportului hunedorean. Este adevărat că, la vremea respectivă, realitățile economice ale zonei noastre erau altele și sportul era puternic susținut, inclusiv de de marile companii. Ne aducem aminte că fotbaliștii de la Corvinul erau angajați la Siderurgica Hunedoara, așa cum cei de la Jiul erau angajați la minele din Valea Jiului. Și eu, ca rugbyst la Știința Petroșani, am fost angajat undeva la Mina Valea de Brazi. Era o formă de a-i sprijini pe sportivii de performanță, pentru că erau plătiți în producție, dar prestau activități mai ușoare, ca să poată merge și la stadion, la antrenamente sau în competiții”, spune Costel Avram.

Acesta e de părere că, desigur, realitățile de astăzi sunt cu totul altele și trebuie găsite alte forme de sprijin pentru încurajarea sportului și mai ales pentru atragerea copiilor și tinerilor către acesta. Costel Avram spune că un prim pas în această direcție s-a făcut deja la Petroșani, în cadrul CS Știința Petroșani, unde grație implicării active a antrenorului federal Adrian Costache, cel care conduce acum echipa de rugby de la Universitatea din Petroșani, se propune cooptarea tinerilor în cadrul unui Centru sportiv de excelență care va fi înființat cu sprijinul Federației de specialitate.

Costel Avram apreciază că, în egală măsură, Baza sportivă de la Clubul Sportiv Municipal ”Jiul” din Petroșani poate și trebuie să fie repusă la dispoziția celor care vor să practice sportul. ”Nu este posibil ca o bază sportivă cum este cea de la Jiul Petroșani să fie lăsată de izbeliște. Acolo s-au scris performanțe de certă valoare ale sportului din Valea Jiului, iar pe acest fundament se poate construi o mișcare sportivă nouă, cu copii și tineri care pot deveni, printr-o bună pregătire într-un complex sportiv adecvat, pentru a devenii viitori performeri ai sportului din Valea Jiului. De altfel, repunerea în valoare a acestei excepționale baze sportive constituie una din prioritățile mele, după iunie 2020, când voi fi primar al Petroșaniului. Pentru că eu cred că așa cum Valea Jiului are nevoie de acest semnal al performanței în sport, tot așa copiii și tinerii din Valea Jiului au nevoie de această oportunitate, iar noi avem obligația de a-i încuraja să se îndrepte spre sport. Pentru că sportul înseamnă nu doar sănătate și performanță, sportul formează și oameni de valoare așa cum formează, întotdeauna, caractere”, mai spune Costel Avram.