Activele de la fosta Mină Petrila vor intra în proprietatea CJH. Forul județean a transmis solicitarea oficială către SNIMVJ.

Home Administrație Activele de la fosta Mină Petrila vor intra în proprietatea CJH. Forul județean a transmis solicitarea oficială către SNIMVJ.
Activele de la fosta Mină Petrila vor intra în proprietatea CJH. Forul județean a transmis solicitarea oficială către SNIMVJ.

Procedurile privind achiziționarea activelor de la fosta Mină din Petrila de către Consiliul județean Hunedoara au intrat în linie dreaptă.

După ce primele discuții demarate încă din toamna anului trecut când Consiliul județean Hunedoara și-a exprimat dorința de a achiziționa atât clădirile monument istoric, cât și celelalte active imobile și terenuri din perimetrul fostei exploatări miniere, s-au împotmolit în criza guvernamentală, iar adresele oficiale transmise de CJH către Guvern au rămas fără răspuns, lucrurile s-au schimbat și au intrat acum în linie dreaptă.

Administratorul public al Consiliului județean Hunedoara, Costel Avram spune că a avut deja o serie de discuții oficiale cu directorul Societății Naționale pentru Închideri Mine Valea Jiului, ing. Gheorghe Bobar, pe acest subiect. ”Am primit asigurări din partea domnului director Bobar că acum, după ce Ministerul Culturii și-a declinat dreptul de preemțiune privind preluarea clădirilor fostei Mine Petrila, care după cum știți au fost declarate monument istoric, putem începe procedurile în vederea achiziționării de către CJH a acestor active. Potrivit prevederilor legale, SNIMVJ va mai cere și Primăriei orașului Petrila să-și precizeze poziția, după care va da curs solicitării Consiliului județean Hunedoara de a achiziționa aceste active”, a declarat Costel Avram.

În opinia acestuia, forul județean dispune și de fondurile necesare pentru achiziționarea acestor active, fonduri care vor fi alocate din excedentul bugetar aflat la dispoziția conducerii instituției, imediat după ce va fi stabilit cuantumul tranzacției financiare, în urma negocierii directe cu actualul proprietar, SNIMVJ. ”Cert este că SNIMVJ dorește să vândă aceste active așa cum cert este că, în acest moment, Consiliul județean este singurul interesat să le cumpere. Mai mult, după achiziționarea acestor active, CJH este interesat să valorifice toate aceste obiective, atât în scop cultural și turistic (într-un parteneriat cu ONG-urile care deja acționează acolo în această direcție), dar și în scop administrativ și economic (în parteneriat cu administrația publică locală de la Petrila și investitorii interesați să-și dezvolte afacerile). Vom căuta, în același timp ca, prin Muzeul Civilizației Dacice și Romane, care va prelua în administrare acest obiectiv, să accesăm și bani europeni pentru punerea în valoare a monumentelor istorice de la fosta mină Petrila”, a mai spus Costel Avram.

Administratorul public al județului Hunedoara crede că, de pe-acum calendarul preluării acestui obiectiv de către Consiliul Județean Hunedoara e doar o chestiune de zile. De altfel, chiar în cursul zilei de joi, 20 februarie 2020, Consiliul județean Hunedoara a emis o adresă oficială către SNIMVJ în care-și exprimă interesul pentru a prelua/cumpăra cele 163.655 mp de teren și 14.438 mp de construcții care formează obiectivul ”fosta mină Petrila”.