La Petroșani au fost luate măsuri de prevenție împotriva riscului de îmbolnăvire cu coronavirus

Home Stiri la zi La Petroșani au fost luate măsuri de prevenție împotriva riscului de îmbolnăvire cu coronavirus
La Petroșani au fost luate măsuri de prevenție împotriva riscului de îmbolnăvire cu coronavirus

Chiar dacă pe teritoriul României, dincolo de câteva știri alarmiste, nu au fost semnalate situații de îmbolnăvire cu coronavirus în rândul populației, la recomandarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență au fost adoptate o serie de măsuri de prevenire a riscului de îmbolnăvire a oamenilor cu temutul virus gripal.

Și la Petroșani, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a convocat marți, 25 februarie 2020, Comitetul Local pentru Situații de Urgență, pentru a analiza situația și pentru a lua unele măsuri de protecție considerate absolut necesare. Primarul municipiului Petroșani a precizat că este vorba în primul rând de măsuri ce țin de informarea cetățenilor cu privire la modul de transmitere a virusului și la regulile de igienă care trebuiesc adoptate de cetățeni pentru a se proteja.

”În România nu există în acest moment niciun caz depistat de coronavirus, cu atât mai puțin în Petroșani sau în Valea Jiului. Sigur că din informațiile publice pe care le vedem cu toții la televizor,  este o situație care ne îngrijorează în sensul în care sunt foarte mulți români care locuiesc în Italia, și care-și manifestă acum dorința de a reveni acasă, mai ales că se apropie și sărbătorile pascale, și cred că sunt necesare unele măsuri, mai mult de informare a populației. Am hotărât să facem o informare către populație, cu 10 măsuri simple pe care populația trebuie să le cunoască. Sunt măsuri recomandate de Ministerul Sănătății, pe care noi le vom afișa la intrarea în fiecare bloc, la școli, în spațiile publice și peste tot unde este nevoie. Să sperăm că nu vom avea astfel de cazuri, dar fiecare la nivel personal trebuie să își ia anumite măsuri”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

O altă măsură care a fost luată în cadrul CLSU Petroșani constă în interzicerea accesului în incinta Spitalului de Urgență a aparținătorilor bolnavilor internați. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi precizează că și această măsură este una preventivă și că, la Petroșani, Spitalul de Urgență nu se află în carantină. ”Am avut o discuție cu conducerea Spitalului de Urgență. Vreau să fac precizarea că practic, spitalul nu este în carantină. Este doar restricționat accesul vizitatorilor și aparținătorilor în unitatea spitalicească pentru a limita cumva riscul ca eventuale persoane care pot să fie bolnave să intre în contact cu cei internați în spital. Sper ca populația să înțeleagă această măsură”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta precizează că pentru ca familiile bolnavilor internați în Spitalul de Urgență din Petroșani să poată lua legătura cu aceștia și să poată afla informații legate de starea pacienților, a fost pusă la dispoziția acestora o linie telefonică directă.

În altă ordine de idei, cetățenii care constată apariția unor simptome de gripă, sunt rugați să apeleze mai întâi la medicul de familie, pentru a nu aglomera serviciul de urgență al Spitalului din Petroșani, urmând ca la recomandarea medicilor de familie să facă investigații suplimentare. Asta cu atât mai mult cu cât analizele specifice pentru confirmarea noului coronavirus nu pot fi efectuate decât în marile spitale din România, nicidecum la cele din Valea Jiului.

În concluzie, primarul Tiberiu Iacob Ridzi consideră că măsurile adoptate la Petroșani au rolul de a se constitui doar în paza bună care trece primejdia rea, iar cetățenii nu au, pentru moment, nici un motiv să intre în panică, chiar dacă subiectul ”coronavirus” a devenit deja unul problematic la nivel european.