Paramedicii SMURD din județul Hunedoara, protest la Prefectură pentru drepturile care li se cuvin

Home Stiri la zi Paramedicii SMURD din județul Hunedoara, protest la Prefectură pentru drepturile care li se cuvin
Paramedicii SMURD din județul Hunedoara, protest la Prefectură pentru drepturile care li se cuvin

Nemulțumiți că situația transferului lor de la Asociația Salvital la ISU trenează de mai bine de un an, dar și îngrijorați de faptul că, începând cu luna martie, nu mai au asigurate fondurile de salarii, paramedicii din cadrul Salvital (SMURD) Hunedoara au declanșat marți, 25 februarie 2020, un protest spontan în fața sediului Prefecturii județului Hunedoara din municipiul Deva.

O delegație a paramedicilor SMURD – SALVITAL Hunedoara a fost primită astăzi și de prefectul județului Hunedoara Vasilică Potecă. „Activitatea paramedicilor de la SMURD-SALVITAL Hunedoara este foarte importantă pentru locuitorii județului Hunedoara și sunt sigur că la nivel guvernamental va fi găsită o soluție pentru rezolvarea acestei probleme. Dacă modulele SMURD-SALVITAL nu ar mai fi operaționale, sistemul de urgență din județul nostru ar avea de suferit, și nu ne dorim acest lucru. Este normal ca o muncă atât de importantă, ca cea a salvatorilor SMURD-SALVITAL, să fie remunerată pe măsură”, a declarat prefectul județului Hunedoara.

După discuțiile de astăzi cu paramedicii, prefectul Vasilică Potecă le-a promis acestora că îi va informa pe ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și pe șeful Departamentului pentru Situații de urgență, dr. Raed Arafat, despre solicitările angajaților SALVITAL Hunedoara.

Președintele Salvital Hunedoara, Petru Mărginean a afirmat la rândul său că nemulțumirile paramedicilor hunedoreni vin după ce Guvernul României a dat aviz negativ proiectului de lege aflat în dezbatere la Parlament, proiect prin care se propune preluarea activității paramedicilor SMURD la ISU. „Guvernul României nu e de acord cu preluarea paramedicilor în cadrul ISU. Există la acest moment incertitudinea zilei de mâine și de aceea este și acțiunea de protest. În urmă cu câteva zile am plătit salariile cu întârziere, dar de luna viitoare nu mai avem bani de salarii. Nu am plătit obligațiile la stat. Nu există niciun motiv de a desființa SMURD-ul, dar cineva trebuie să își asume responsabilitatea”, a declarat Petru Mărginean.

Protestatarii au avut astăzi o întâlnire și cu administratorul public al județului Hunedoara, Cozstel Avram care și-a reiterat promisiunea de a propune forului legislativ județean mărirea cotizației alocate de CJH către Asociația Salvital cu un procent de 100%. ”Am discutat, astăzi, cu reprezentanții Salvital Hunedoara a căror nemulțumire este legată de salariile mici, cu mult sub media colegilor lor de breaslă. Soluția de moment, cu care putem să le venim în sprijin, este creșterea contribuției pe care Consiliul Județean le-o acordă, iar acest lucru se va întâmpla în ședința de miercuri, la aprobarea bugetului. Dar nu este suficient. În condițiile în care foarte multe primării, majoritatea PNL, s-au retras din susținerea Asociației Salvital, am stabilit și o întâlnire cu toți primarii pentru a veni în sprijinul acestui serviciu vital pentru sănătatea oamenilor”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Chiar și așa însă, fondul de salarii necesar pentru majorarea cuantumului angajaților SMURD din județ nu poate fi asigurată, având în vedere că fondurile pentru funcționarea acestui serviciu de urgență provin și din contribuții ale autorităților publice locale asociate, iar numărul acestora a scăzut deja foarte mult după de 20 de Consilii locale au decis să se retragă din această asociație.