”Veșnicie provizorie”, piesa de debut a dramaturgului Valeriu Butulescu, în fața unei noi premiere, în Slovacia

Home Cultură ”Veșnicie provizorie”, piesa de debut a dramaturgului Valeriu Butulescu, în fața unei noi premiere, în Slovacia
”Veșnicie provizorie”, piesa de debut a dramaturgului Valeriu Butulescu, în fața unei noi premiere, în Slovacia

Chiar în ziua în care pe întregul mapamond este celebrată ziua scriitorilor (3 martie), din Slovacia primim vestea că unul dintre cei mai titrați scriitori români contemporani, concitadinul nostru Valeriu Butulescu, va avea parte de o nouă premieră în afara granițelor țării, a piesei sale de succes ”Veșnicie provizorie”.

Piesa va fi jucată, în premieră, în Slovacia, la Teatrul din Prievidza, pe data de 11 martie 2020, sub titlul de spectacol ”Stvrt na pat” (”Patru fără un sfert” – n.t.), în regia lui Frantisek Knazovic. Convins că o premieră este totdeauna un motiv de bucurie pentru un dramaturg, Valeriu Butulescu semnalează că premiera din Slovacia coincide cu o zi importantă pentru biografia sa. ”Dacă ar mai fi trăit, în ziua premierei buna şi neuitata mea Mamă ar fi împlinit o sută de ani. Dar mama a murit. Pentru oameni, singura veşnicie posibilă e una provizorie”, se destăinuie dramaturgul Valeriu Butulescu.

“Vesnicie provizorie” este piesa de debut a maestrului Butulescu, jucată pentru prima oară pe 8 aprilie 1993 pe scena Teatrului Dramatic “Ion D. Sîrbu” din Petroşani. Piesa a avut parte însă și de scene importante, cum ar fi Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti şi Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Republica Moldova.

”Piesa a fost bine primită şi în Slovacia. A fost tradusă în slovacă de către Jana Palenikova şi publicată integral la Bratislava în revista “Revue svetovej literatury” nr. 1/2007. Piesa s-a bucurat de o primă montare scenică, în interpretarea Teatrului “Divadlo mladych L. Stanceka” (16.03.2012), regia fiind semnată de Viera Marsinova”, ne-a mai spus autorul său, scriitorul universal Valeriu Butulescu.