Informațiile false privind instituirea de noi măsuri restrictive sunt infirmate de autorități

Home Stiri la zi Informațiile false privind instituirea de noi măsuri restrictive sunt infirmate de autorități
Informațiile false privind instituirea de noi măsuri restrictive sunt infirmate de autorități

Un document atribuit Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”, care ar fi fost semnat de dr. Raed Arafat a generat panică în rândul opiniei publice, mai ales după distribuirea masivă a acestuia pe rețelele de socializare.

Șeful DSU, dr. Raed Arafat precizează, într-o declarație făcută vineri, 20 martie, că acest document este doar unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-știintific din cadrul Comitetului National pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență. ”Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurilor care se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele măsuri discutate să fie luate, amânate sau respinse”, a declarat dr. Raed Arafat.

În plus, Grupul de Comunicare Strategică precizează că documentul prezentat pe rețelele de socializare drept o decizie de ultimă oră a autorităților NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

În acest sens, la nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Cetățenii sunt rugați, din nou, să manifeste o atenție sporită privind informațiile prezentate pe diverse canale neautorizate, în mod special prin intermediul rețelelor de socializare și să se informeze numai din surse credibile sau oficiale.