Ziua Jandarmeriei, marcată după 170 ani, din nou în vremuri de pandemie

Home Stiri la zi Ziua Jandarmeriei, marcată după 170 ani, din nou în vremuri de pandemie
Ziua Jandarmeriei, marcată după 170 ani, din nou în vremuri de pandemie

Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită în fiecare an la 3 aprilie, marchează data la care, în anul 1850, domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Legea a fost promulgată de Grigore Alexandru Ghica la 3 aprilie 1850 a constituit actul de naştere al acestei arme şi a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române.

Aniversarea celor 170 de ani de existență a Jandarmeriei Române găsește bravii militari ai acestei arme în linia întâi a războiului împotriva pandemiei de coronavirus. Nu este însă pentru prima oară în istorie când jandarmii acționează pentru combaterea unei pandemii. În urmă cu 107 ani, în timpul pandemiei de holeră, Regele Carol I emitea un decret regal prin care 11 jandarmi erau distinși cu medalia serviciul credincios: „S-au ivit epidemia de holeră în comunele: Smeeni, Albești și Pleșcoiu, s-au luat măsurile pentru combatere, concentrându-se mai mulți jandarmi, dând cel mai prețios concurs în combaterea epidemiei holerei, pentru care fapt jandarmii au fost recompensați cu medalierea serviciul credincios clasa I dată prin Inaltul Decret nr 6079/913….având și adresele de mulțumire ale serviciului sanitar”, se arăta în decretul regal

După mai bine de un veac, Ziua Jandarmeriei îi găsește din nou pe jandarmi în fața unei misiuni asemănătoare, în lupta împotriva noului coronavirus. Pentru că, în astfel de momente, nu e loc pentru o sărbătoare, dar pentru că, în același timp, jandarmii merită din plin aprecieri pentru activitatea lor de zi cu zi în slujba comunităților, o seamă de oameni care-și fac din relația publică și personală cu Jandarmeria hunedoreană un punct de reper al activității lor, le transmit jandarmilor gândurile lor bune.

Unul dintre aceștia este primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, cu atât maiu mult cu cât acesta este și președinte al Filialei Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, dar și membru de seamă al Asociației Județene a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere. ”Nu avem suficiente cuvinte pentru a mulțumi și a le fi recunoscători JANDARMILOR. Dacă avem ordine și liniște, le-o datorăm și lor. Dacă suntem liniștiți în casele noastre sau ajutați în cazuri de calamități naturale, asta se datorează și prezenței lor, a JANDARMILOR ROMÂNI. Dacă am trecut cu bine prin Războiul de Independență și prin cele două războaie mondiale, trebuie să le fim recunoscători și lor, jandarmilor, care au fost și sunt Eroi printre Eroii neamului. Iar astăzi mai mult decât oricând, în ajunul aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, când privim către jandarmi, în aceste vremuri grele în care societatea românească trebuie să asculte de ceea ce înseamnă ORDINE ȘI LEGE, avem obligația civică să îi privim cu respect, să îi omagiem și să le dorim SĂNĂTATE ȘI VIGILENȚĂ MAXIME”, spune Gheorghe Ile.

Acesta arată, de asemenea, că în ceea ce privește colaborarea administrației publice locale cu Jandarmeria, aceasta a fost și este o necesitate dar și o piatră de temelie solidă pe care ne putem baza indiferent de timpurile prin care trecem.

În plus, e de părere Gheorghe Ile, relația de camaraderie dintre Jandarmerie, Armata Română și tot ceea ce reprezintă CULTUL EROILOR ROMÂNI, este sacră și trebuie să rămână astfel. ”În calitate de Președinte al filialei județene a Asociației Naționale Cultul Eroilor – Regina Maria, transmit în ajunul aniversării a celor 170 de ani de viață, tuturor jandarmilor pe care îi cunosc dar și celor pe care nu am avut onoarea să-i întâlnesc, OMAGIUL meu și al colegilor mei, RESPECTUL și RECUNOȘTINȚA noastră. În calitate de Primar al municipiului Vulcan, mulțumesc în numele tuturor cetățenilor municipiului nostru pentru sentimentul de securitate și siguranță pe care prezența jandarmilor printre noi, îl generează și îl mențin alături de polițiștii locali și cei municipali. Felicit Jandarmeria județului Hunedoara, pe comandantul acesteia – colonel Robert Vîță, pentru întreaga activitate. LA MULȚI ANI!”, a mai spus Gheorghe Ile.

Și pentru primarul municipiului Deva, Florin Nicolae Oancea, relația cu Jandarmeria hunedoreană este considerată drept una specială. ”Dumneavoastră, cei care purtați uniforma Jandarmeriei cu mândrie, cei care vă respectați jurământul indiferent de vremuri, sunteți garanți ai siguranței românilor, ai ordinii de drept și ai democrației. Angajamentul pe care vi l-ați asumat nu este doar pentru o zi, este unul pe viață. Am încredere că ori de câte ori vă aflați în mijlocul evenimentelor, veți asigura liniștea comunității noastre, veți proteja cetățenii, demonstrând ca întotdeauna, înaltul profesionalism care vă caracterizează. Vă mulțumesc în numele meu, al devenilor, al colegilor din Primăria Municipiului Deva și din instituțiile aflate în subordinea Consiliului Local Deva pentru buna colaborare, pentru aportul important în slujba comunității noastre. În această perioadă dificilă avem nevoie, mai mult decât oricând, de siguranţa şi echilibrul pe care profesionalismul dumneavoastră îl aduce devenilor. La mulţi ani, dragi jandarmi! Dumnezeu să vă aibă în pază, oriunde vă aflaţi!”, le-a transmis primarul Devei, Florin Oancea, jandarmilor.

Alături de alți primari, oameni politici și simpli cetățeni care au ținut să-și transmită, în mod public, gândurile lor bune, jandarmilor hunedoreni, se numără și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. ”Este binecunoscut faptul că Jandarmeria Romana este o instituţie credibilă şi profesionistă, care se bucură din plin de susţinere din partea autoritatilor, dar şi a cetăţenilor, datorită profesionalismului cu care jandarmii îşi îndeplinesc misiunile specifice. Îmi face o deosebită plăcere ca, astăzi, de Ziua Jandameriei, să vă adresez respectuoase felicitari pentru că aţi reuşit sa ridicaţi această profesie la rang de măiestrie şi, prin activitatea de zi cu zi, să culegeţi aprecierile oamenilor. Primiţi, vă rog, aprecierile mele, însoţite de cele mai calde şi sincere urări de sănătate, împliniri profesionale şi personale, putere de muncă în nobila activitate pe care o desfăşuraţi. La multi ani, Jandarmeria Română! La multi ani, stimaţi jandarmi ai Văii Jiului şi judeţului Hunedoara !”, a spus Costel Avram.

Tututor acestor gânduri bune, ne alăturăm și noi, transmițându-le colaboratorilor și prietenilor noștri purtători ai uniformei bleu-jandarm, un sincer ”La mulți ani !”