Programul ceremoniilor religioase din Săptămâna Patimilor ale credincioșilor romano-catolici

Home Cultură Programul ceremoniilor religioase din Săptămâna Patimilor ale credincioșilor romano-catolici
Programul ceremoniilor religioase din Săptămâna Patimilor ale credincioșilor romano-catolici

Pentru comunitatea religioasă a credincioșilor romano-catolici, duminică, 5 aprilie este sărbătoarea Floriilor, care celebrează intrarea Domnului Isus Cristos în Ierusalim și marchează începutul Săptămânii Patimilor.

Potrivit tradiției, în fiecare zi din Săptămâna Patimilor și mai apoi, în Săptămâna Luminată de după Sfintele Sărbători ale Paștelui, în bisericile romano-catolice preoții oficiază slujbe și liturghii speciale. În acest an, participarea credincioșilor la aceste slujbe nu va fi posibilă în biserici și catedrale, din cauza interdicțiilor impuse în planul de combatere a pandemiei COVID-19.

În aceste condiții, așa cum informează preotul Janos Szasz, de la Parohia Romano-Catolică ”Sf. Varvara” din municipiul Petroșani, credincioșii comunității catolice dar și toți ceilalți frați întru Cristos, pot urmări slujbele speciale din Săptămâna Mare în mediul on-line sau chiar la televiziune.

La Petroșani, slujbele de la Biserica romano-catolică ”Sf. Varvara” vor fi transmise în direct pe pagina de facebook a parohiei – https://www.facebook.com/SfVarvara/ , după următorul program:

  • Joia Mare – 18:00 (HU/RO);
  • Vinerea Mare – 15:00 (RO);
  • Vigilia Pascală – 19:00 (HU/RO);
  • Duminica Paștelui – 10:00 (HU) și 11:30 (RO)

De asemenea, cei care au acces la internet, se pot conecta și la ceremoniile din Săptămâna Mare, transmise din biserici ale Diacezei romano-catolice de la Alba Iulia și pe următoarele canale:

  • Transmisii din Catedrala de la Alba Iulia, pe limba maghiară, pe pagina: https://templom.ro/ după cum urmează: Duminica Floriilor – 10:00; Joia Mare – 18:00; Vinerea Mare – 15:00; Vigilia Pascală – 19:00; Duminica Paștelui – 10:00.
  • Transmisii din diferite biserici din dieceza noastră, pe limba română, pot fi accesate pe pagina: http://sfantaliturghie.ro/ Duminica Floriilor – 09:30 (Cluj); Joia Mare – 18:00 (Brașov); Vinerea Mare – 15:00 (Petroșani); Vigilia Pascală – 19:00 (Cluj); Duminica Paștelui – 10:00 (Brașov).

Pentru întreaga comunitate romano-catolică, Sanctitatea Sa Papa Francisc a transmis, la rândul său, un mesaj video în vederea Săptămânii Sfinte care, în contextul pandemiei de Covid-19, capătă nuanțe nedorite și neobișnuite, arătând că acesta este un moment greu, pentru mulți chiar foarte greu, însă a evidențiat faptul că, ”în tăcerea orașelor noastre va răsuna Evanghelia Paștelui”, îndemnându-ne să pregătim vremuri mai bune și, în primul rând, să fim noi înșine mai buni.