Teste rapide pentru COVID-19 la Spitalul de Urgență din Petroșani

Home Stiri la zi Teste rapide pentru COVID-19 la Spitalul de Urgență din Petroșani
Teste rapide pentru COVID-19 la Spitalul de Urgență din Petroșani

Grație efortului comun al conducerii Spitalului de Urgență din Petroșani și al administrației publice locale de la Petroșani, la cea mai mare unitate medicală din Valea Jiului a fost deschis un punct special pentru efectuarea de teste pentru depistarea virusului COVID-19, la care pot apela cetățenii care doresc să-și facă acest test, în mod preventiv sau de siguranță.

Punctul special de testare COVID-19 a fost deschis joi, 23 aprilie 2020, în prezența primarului municipiului Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi, a managerului SUP – dr. Alin Vasilescu și a directorului economic al SUP – ec. Angela Brașoveanu. Acest punct de testare COVID-19 funcționează într-un container special, amplasat în curtea interioară a Spitalului de Urgență din Petroșani. Aici pot apela cetățenii care doresc să-și facă, pentru siguranța personală, acest test virusologic, care se face pe loc, nu durează mai mult de 10 minute și costă doar 80 de lei. Directorul economic al SUP Petroșani, ec. Angela Brașoveanu spune că tariful a fost decis în cadrul Consiliului de Administrație al Spitalului de Urgență din Petroșani, și reprezintă un cost minimal care acoperă valoarea de achiziție a testului (60 de lei) și serviciul medical aferent testării, acest cost fiind de altfel printre cele mai mici din țară pentru acest tip de teste.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi apreciază că amenajarea acestui punct de testare COVID-19 la Spitalul de Urgență din Petroșani reprezintă încă un pas important pe care autoritățile locale de la Petroșani, împreună cu echipa de la Spital, îl fac în lupta pentru combaterea noului coronavirus. ”Așa cum am promis în urmă cu două săptămâni, am reușit să achiziționăm un număr suficient de teste rapide pentru COVID-19, care ne permite să utilizăm procedura de testare pentru personalul medical, pentru pacienții Spitalului de Urgență și, de pe acum, tuturor cetățenilor care doresc să-și facă acest test. Avem la Spital un stoc semnificativ de teste și, în caz de nevoie, putem suplimenta numărul acestora. În paralel, vom derula în continuare și celelalte măsuri de acțiune împotriva răspândirii epidemiei, de la spălarea și dezinfectarea străzilor și aleilor, la dezinfectarea scărilor de bloc și alimentarea dispenserelor de dezinfecție de la scările de bloc”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Directorul Spitalului de Urgență din Petroșani, dr. Alin Vasilescu apreciază că faptul că Spitalul de Urgență din Petroșani dispune acum de capacitatea de testare rapidă pentru COVID-19 este extrem de importantă, atât pentru derularea activităților medicale din Spital cât și pentru primirea noilor pacienți și pentru limitarea riscurilor de infecție în rândul pacienților și al personalului medical. ”Este adevărat că aceste teste rapide au o acuratețe mai puțin precisă decât cele realizate cu aparatura PCR, însă ele permit semnalarea anticorpilor acestui virus și izolarea persoanelor pentru care testul este pozitiv, până la efectuarea testului PCR, care se face deocamdată în  centre medicale regionale. În prezent, avem 5 persoane în rândul pacienților de la Spitalul de Urgență din Petroșani care sunt suspecte de COVID-19, care sunt izolate și pentru care așteptăm rezultatul testelor PCR”, spune dr. Alin Vasilescu, managerul SUP.

Acesta a mai declarat că, în acest moment, întregul personal al Spitalului de Urgență din Petroșani a fost testat pentru COVID-19, rezultatele fiind negative, și toate secțiile unității medicale sunt pe deplin funcționale. ”Pentru siguranță, vom face periodic teste întregului personal al unității noastre spitalicești, iar la internare sau la prezentarea la Serviciul de Urgențe, fiecare dintre pacienții noștri este testat, în primul rând, pentru COVID-19. Ne asigurăm astfel că putem acorda pacienților noștri serviciile medicale necesare, în deplină siguranță, atât pentru ei cât și pentru personalul medical. Sigur că riscurile nu pot fi, mai ales într-o unitate medicală, eliminate 100%, însă noi suntem pregătiți acum să acționăm în mod preventiv astfel încât să nu mai avem situații de genul celor cu care ne-am confruntat la începutul acestei epidemii”, a mai arătat dr. Alin Vasilescu.

Cetățenii care doresc să-și facă testul pentru COVID-19, indiferent de localitatea lor de domiciliu, pot solicita acest lucru, contra cost, la Spitalul din Petroșani. Informații privind modul de acces la punctul de testare se obțin la poarta de la intrarea în curtea unității medicale. Programul de recoltare este zilnic, între orele 10.00 și 13.00.