Arta-n pandemie sau ”Chipurile izolării” în viziunea artistului plastic Petru Birău

Home Cultură Arta-n pandemie sau ”Chipurile izolării” în viziunea artistului plastic Petru Birău

Ne obișnuisem, ca iubitori de artă și admiratori ai creațiilor realizate de artistul plastic prof.dr. Petru Birău, ca, la început de primăvară, să ne bucurăm mai ales de frumoasele imagini ale Petrilei rurale, imortalizate de artist pe pânză chiar din curtea casei sale de la Cimpa ori de prin câmpurile și pădurile din Fățăciuni, probabil locurile cele mai prețuite de maestrul Birău, care se regăsesc în creațiile sale artistice.

Se vede însă treaba că toată nebunia aceasta de pandemie virală care amenință întreaga planetă și-a pus amprenta și pe viziunea creatorilor de artă, așa cum și-a pus amprenta și pe fețele oamenilor. Poate tocmai de aceea, în caietele de schițe artistice ale pictorului Petru Birău, pe lângă temele peisagistice abordate de acesta și-au făcut loc și câteva teme de portret. Evident, în contextul actual, portretele maestrului Birău nu prezintă însă doar acele inconfundabile chipuri de momârlani, redate de obicei cu atâta expresivitate în lucrările sale, ci ”fețe” care scot în evidență cele mai diverse sentimente umane generate de starea de izolare și distanțare socială în care ne aflăm cu toții. De aceea, în schițele de portret realizate în această perioadă de pandemie de Petru Birău, regăsim suferință, deznădejde, boală, durere, tristețe, angoasă, furie, dezamăgire, așa cum regăsim însă și resemnare, speranță și, în cele din urmă, credință.

Toate aceste sentimente, puse pe hârtia de desen ori pe pânza de canavas și scoase în evidență de maestrul Petru Birău, în cele mai diferite tehnici artistice (de la grafică la acuarelă), în cele mai expresive forme și combinații coloristice, demonstrează că artistul plastic Petru Birău este nu doar un talentat portretist (fapt pentru care aveam deja de mult confirmarea valorii sale !) ci și un fin psiholog (pe care-l descoperim, cu plăcută surprindere, acum !), capabil să surprindă sentimentele umane în cele mai subtile forme de exprimare a acestora.

Nu încape îndoială, chiar dacă se regăsesc acum doar pe simezele virtuale ale rețelelor de socializare sau, cu permisiunea distinsului artist, în atașamentul de imagine al prezentului articol, aceste lucrări, la fel ca și celelalte care-i definesc lui Petru Birău unicul și imensul său talent creator, își vor regăsi, la un moment dat locul binemeritat într-o viitoare expoziție post-pandemică. Cert este că grație artistului Petru Birău, adevărat ”cronicar pe șevalet” al timpului prezent, ”chipurile izolării” vor rămâne pe veci mărturie a unor vremuri pe care nu credeam că (și) noi le vom trăi vreodată.