Salvați Copiii solicită autorităților decidente restabilirea dreptului la educație pentru toți copiii: E nevoie de intervenție rapidă pentru copiii excluși din educația online

Home Stiri la zi Salvați Copiii solicită autorităților decidente restabilirea dreptului la educație pentru toți copiii: E nevoie de intervenție rapidă pentru copiii excluși din educația online
Salvați Copiii solicită autorităților decidente restabilirea dreptului la educație pentru toți copiii: E nevoie de intervenție rapidă pentru copiii excluși din educația online

Salvați Copiii România avertizează asupra agravării riscului de excluziune socială a copiilor vulnerabili,  în condițiile în care aceștia au avut acces îngreunat sau nu au putut participa defel la școala online. În continuarea măsurilor de suport socio-educațional luate imediat după închiderea școlilor, organizația demarează un program complex de intervenție și  recuperare a decalajelor, atât prin dotarea copiilor cu tablete (2.000 în primă fază), cu acces la internet, cât și prin instruirea profesorilor privind utilizarea tehnologiei online și solicită autorităților decidente definirea unor politici publice care să permită restabilirea imediată a dreptului la educație pentru toți copiii din România.

La nivel național, în acest moment aproximativ 250.000 de elevi nu au acces la tehnologie și, deci, nu pot desfășura cursuri online, potrivit estimării făcute chiar de Ministrul Educației, Monica Anisie.

 ”Este vorba despre copii care au fost puși într-o situație critică de marginalizare și inechitate socială. În vreme ce colegii lor de clasă au participat la orele online, cei vulnerabili și fără acces la tehnologie au fost pur și simplu omiși din procesul educațional. Pentru dezvoltarea psiho-socială a acestor copii, acest lucru este o traumă”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 Pentru o intervenție cât mai eficientă, care să corecteze decalajele, Salvați Copiii solicită Guvernului și autorităților locale ca, în perioada verii, în funcție de evoluția pandemiei și de redefinirea restricțiilor sociale, să poată fi organizate cursuri de recuperare cu grupe mici de copii, în spații cu destinație educațională.

Totodată, organizația recomandă utilizarea sumelor destinate programului „Cornul și laptele” pentru achiziționarea de alimente pentru copiii vulnerabili și utilizarea microbuzelor școlare pentru transportul alimentelor către familiile copiilor.

 “Colega mea, Elena, se vede cu doamna învățătoare în fiecare zi pe calculator. Și mie mi-e dor de doamna, dar nu am cum să o văd acum, că eu nu am calculator.”, O.S, copil, 10 ani.

 Potrivit datelor din teren, 42% dintre cei mai vulnerabili 2.300 de copii de vârstă școlară incluși în programele de suport Salvați Copiii nu au avut acces la cursurile online organizate de școli în perioada care s-a scurs de la închiderea școlilor, din cauze complexe, în mare parte din cauza lipsei echipamentelor necesare (tabletă/computer/telefon inteligent propriu) sau a conexiunii necorespunzătoare  la internet, dar și a lipsei organizării/organizării deficitare de cursuri de către cadrele didactice.

Astfel, sub 20% dintre familiile asistate în programele organizației au acces la echipamente precum tabletă sau computer pentru învățarea online; mai mult decât atât, pentru mulți dintre copii computerul/tableta sau telefonul inteligent nu este folosit în exclusivitate, copiii fiind nevoiți să împartă echipamentele cu alți frați de vârstă școlară, ceea ce înseamnă că niciunul dintre copii nu poate avea o prezență constantă la lecțiile online, fapt care produce sincope în procesul de învățare.

Totodată, 10% din familii nu au acces deloc la internet, iar pentru aproape 40% traficul de date insuficient a împiedicat conectarea tuturor copiilor din familie.

”Noi am respectat toate regulile, dar e din ce în ce mai greu. Am 8 copii și locuiesc într-o garsonieră. Copiii nu au cum să facă teme online. Iar cu masa, ce să vă mai spun, banii nu ne mai ajung, nu ne mai cheamă nimeni la lucru”, I. R., mamă.

În ceea ce privește cadrele didactice, conform unui studiu realizat în aprilie 2020[2], 17% dintre respondenții la cercetare apreciază că accesul cadrelor didactice la materiale educaționale pentru învățarea la distanță/on-line este destul de redus.

”Este imperios necesar să corectăm situația, astfel încât o situație similară să nu mai însemne pentru acești copii discriminare și marginalizare socială.

 Educația este un drept universal, iar noi trebuie să ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a fi educați și incluși în societate”, a adăugat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Astfel, până pe 15 iunie, Salvați Copiii România activează un mecanism special de suport educațional și incluziune socială pentru copiii vulnerabili, lansând un apel pentru ca 2.000 de copii să poată beneficia de acces constant și exclusiv la o tabletă conectată la internet și care să aibă instalate programele prin care se desfășoară lecțiile online.

Mai mult, echipele Salvați Copiii România vor oferi suport pentru dezvoltarea abilităților de folosire a tehnologiei și utilizare sigură a internetului, atât pentru copii, cât și pentru părinți/reprezentanții legali. Totodată, 120 de profesori vor fi pregătiți prin cursuri speciale, pentru a putea lucra apoi online cu acești copii.

În funcție de evoluția pandemiei și de redefinirea restricțiilor sociale, pedagogii din programele educaționale Salvați Copiii vor opta pentru organizarea unor cursuri de vară, pentru ca toți copiii să poată recupera lunile de absență școlară, în paralel cu organizarea unor lecții intensive online, după ce toți copiii vor avea acces la acestea, în așa fel încât să recupereze decalajele și să fie reintegrați unui proces educațional firesc în anul școlar următor.

Pentru achiziționarea tabletelor, pentru a ajunge la cât mai mulți copii în risc este nevoie de solidaritate și donații.

Companiile care vor să susțină activ accesul copiilor vulnerabili la educație pot contribui la fondul special creat pentru aceștia la Banca Comercială Română –  RO78RNCB0071011434790035.

Totodată, Salvați Copiii România pune la dispoziția tuturor celor care vor să corecteze situația injustă de excluziune socio-educațională numărul de SMS 8847 – text SALVEZ (4 euro – donație singulară) și donația on line www.salvaticopiii.ro/coronavirus/sustinerea-copiilor-vulnerabili