Ridicări topografice la Cetatea dacică Piatra Roșie

Home Stiri la zi Ridicări topografice la Cetatea dacică Piatra Roșie
Ridicări topografice la Cetatea dacică Piatra Roșie

La cetatea dacică Piatra Roșie, a treia cetate dacică dintre cele 4 pe care urmează să le preia în administrare Consiliul Județean Hunedoara, a făcut obiectul măsurătorilor de specialitate.

Echipa de topografi, însoțită de reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Hunedoara și angajați ai Consiliului Județean Hunedoara, a urcat în cetate pentru măsurătorile topografice.

Cetatea Piatra Roșie este situată pe un vârf de deal de pe Valea Luncanilor, la o altitudine de 831 metri. Cetatea din piatră, de formă patrulateră, făcea parte din sistemul de fortificații dacic și avea menirea de a bara înaintarea năvălitorilor dinspre valea Streiului spre capitala statului dac.

În cursul acestei săptămâni, în funcție de condițiile meteo, va fi efectuat un prim set de măsurători și la cetatea dacică de la Bănița.

Reprezentanții CJH spun că toate aceste măsurători topografice sunt necesare pentru a determina arealul cetăților dacice din patrimoniul UNESCO, care intră, potrivit noilor prevederi legislative, în administrarea autorităților județene.