A început montarea celui de-al doilea tunel de pe drumul din Parâng

Home Administrație A început montarea celui de-al doilea tunel de pe drumul din Parâng
A început montarea celui de-al doilea tunel de pe drumul din Parâng

Muncitorii de la firma care execută lucrările de modernizare a DJ 709F Cabana Rusu – Masivul Parâng, au început montarea celui de-al doilea tunel de subtraversare a pârtiei de schi, în partea superioară a acestui important drum care va asigura dezvoltarea turismului în Petroșani și Valea Jiului.

La fel ca și celălalt tunel, deja instalat, care va subtraversa o altă pârtie de schi din stațiunea Parâng, și acesta va avea o lungime de circa 50 de metri și o înălțime conformă standardelor de calitate pentru a deservi orice tip de mijloace auto care vor urca pe această șosea de altitudine. Coordonatorul șantierului din Parâng, ing. Nicolae Lăzărescu precizează că montarea celui de-al doilea tunel va dura cel mult 3 săptămâni. ”Deja am urcat în munte piesele metalice din care urmează să asamblăm acest tunel. Este pregătit corespunzător și terenul pe care tunelul va fi amplasat și estimăm că undeva în cel mult 3 săptămâni vom finaliza și construcția acestui tunel, după care vom trece la umplerea cu rocă a spațiilor de pe marginea acestora și reconfigurarea pârtiilor de schi care vor trece pe deasupra acestor tunele. Nu este deloc o muncă ușoară pentru că, doar umplerea cu materialul suport din jurul acestor tunele presupune aducerea unei cantități estimate la aproape 20.000 de metri cubi de material, dar suntem pregătiți pentru a acționa corespunzător cerințelor și graficului de lucrări asumat”, a declarat ing. Nicolae Lăzărescu, reprezentantul firmei Strabag.

Important de precizat este și faptul că, pe perioada derulării investiții lor, inclusiv la montarea celui de-al doilea tunel, circulația pe acest drum rămâne deschisă, constructorul asigurând devierea traficului acolo unde este necesar.

Prezent, ca de fiecare dată, la momentele de analiză în teren ale acestei investiții, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram se declară mulțumit de evoluția lucrărilor, de calitatea acestora și de seriozitatea de care dau dovadă oamenii care lucrează pe acest șantier. ”Se vede progresul tehnic evident de pe acest șantier, care este acum de circa 60% și așa cum am spus de fiecare dată, sunt nu mulțumit, ci foarte mulțumit de seriozitatea cu care antreprenorul acestei investiții își îndeplinește misiunea, motiv pentru care îi felicit din nou. Pentru mine este clar deja că suntem în grafic cu acest obiectiv important pentru noi toți, pentru Valea Jiului și sunt convins că până la finalul lunii august, vom putea deja urca pe asfalt până sus în Parâng”, a declarat Costel Avram.

Administratorul public al județului Hunedoara arată că este cu atât mai apreciabilă atitudinea constructorului cu cât, deși au existat mici probleme de ordin birocratic, la nivelul Consiliului județean, pentru decontarea parțială a lucrărilor deja executate, acestea nu au afectat bunul mers al lucrărilor de investiții. Costel Avram spune că, la ora actuală, și această problemă a fost rezolvată, progresul financiar ajungând și el la peste 50%.

Tot Avram a mai precizat că, în această vară, Consiliul județean Hunedoara va realiza și o altă  lucrare de întreținere a DJ 7069F care vine în completarea acestei investiții și care va asigura turiștilor care vor urca anul acesta în Parâng un drum ca-n palmă. ”Noi am prins în bugetul pe anul 2020 pentru întreținerea drumurilor județene și continuarea turnării unui nou covor de asfalt pe DJ 709F. După cum se știe, am început anul trecut, de la intersecția cu DN7A de la Jieț, și am turnat un nou covor de asfalt pe aproape 2 kilometri. Vom continua anul acesta cu turnarea covorului de asfalt până sus, la Hotel Rusu, pentru a face racordul cu drumul asfaltat pe acest proiect de investiții. Avem prinși banii în buget pentru aceste lucrări, pe care le vom începe însă doar în vară, în așa fel încât să finalizăm integral acest drum județean până la debutul sezonului turistic de iarnă din acest an”, a mai precizat Costel Avram.

Acesta crede că punerea în folosință a DJ709F, complet asfaltat, va fi în măsură să conducă la o creștere a interesului turiștilor față de această stațiune, având în vedere faptul că drumul va fi accesibil până la satul de vacanță din munte inclusiv pe perioada iernii, iar acest lucru va conduce și la dezvoltarea sectorului de turism cu impact pozitiv în economia locală a Petroșaniului și a Văii Jiului. În plan personal, Avram recunoaște că finalizarea acestui proiect reprezintă ducerea la bun sfârșit a unui obiectiv pentru care a militat încă din anul 2004. ”La sugestia regretatului om de afaceri Viorel Bonea, împreună cu fostul prefect Sorin Apostu, am făcut, pe atunci în calitate de vicepreședinte al CJH, primele demersuri privind reclasificarea acestui drum din drum forestier în drum județean și preluarea lui în administrarea Consiliului județean, în vederea reabilitării. Apoi, lucrurile au stagnat multă vreme dar, pe undeva, mă bucur că tot eu, alături de președintele CJH Mircea Bobora și de consilierii județeni, sunt cel care am reușit să duc la bun sfârșit acest obiectiv atât de așteptat de foarte mulți oameni care trăiesc în Valea Jiului sau care vin aici pentru a se bucura de peisaj, de pârtiile de schi și de ospitalitatea gazdelor din Parâng”, a mai spus Costel Avram.