Containere pentru cazarea personalului de la uzinele de apă din Valea Jiului, în situații excepționale

Home Economie Containere pentru cazarea personalului de la uzinele de apă din Valea Jiului, în situații excepționale
Containere pentru cazarea personalului de la uzinele de apă din Valea Jiului, în situații excepționale

Deoarece se numără printre operatorii economici strategici în perioadele de pandemie, având ca obligativitate asigurarea funcționării serviciului de alimentare cu apă potabilă, Apa Serv Valea Jiului și-a luat toate măsurile pentru a putea garanta acest lucru.

Una din măsurile luate constă și în achiziționarea și montarea unor containere speciale prevăzute cu câte două spații de cazare fiecare, în care ar urma să fie cazați, la nevoie, în regim de izolare la locul de muncă, echipele care deservesc cele 5 uzine de tratare a apei aflate în componența operatorului din Valea Jiului.

După cum a precizat directorul general al ASVJ, Cristian Ionică la conferința de presă în care au fost prezentate aceste containere speciale, chiar dacă nu sunt motive de îngrijorare cu privire la situații care ar determina luarea unor astfel de măsuri, totuși, paza bună trece primejdia rea. ”După cum s-a văzut de la declanșarea stării de urgență, companiilor de apă le revine misiunea de a asigura alimentarea cu apă a populației. În aceste condiții, având în vedere că la fel ca întreaga populație din țară și din lume, angajații noștri sunt supuși acelorași riscuri de contactare a noului coronavirus, fapt care ar avea consecințe în asigurarea personalului necesare pentru funcționarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, noi am fost obligați să analizăm mai multe scenarii posibile și să luăm acele măsuri care se impun”, spune Cristian Ionică.

Acesta informează că au fost analizate trei astfel de scenarii, în care Apa Serv ar fi pusă în situația de a funcționa cu un personal redus cu 10%, cu 30%, respectiv cu 50%. ”Noi am pornit această analiză și de la faptul că, la începutul epidemiei din Valea Jiului, am avut și un coleg inginer a cărui soție lucrează la Spital și care a avut contact cu o persoană infectată, întreaga familie fiind izolată la domiciliu. Din fericire, nu au contactat virusul, dar evident ne-am speriat cu toții pentru că ne-am pus imediat problema ce s-ar întâmpla dacă am avea mai mulți colegi izolați la domiciliu, carantinați sau, mai grav, internați cu acest virus, în condițiile în care avem obligativitatea de a asigura funcționarea sistemului de alimentare cu apă în Valea Jiului. Una din măsurile pe care le-am luat a fost și aceasta de a ne asigura că, dacă va fi nevoie, vom putea asigura funcționarea stațiilor de tratare a apei, inclusiv prin măsura izolării la locul de muncă a echipelor de deservire a acestora. Cum într-o astfel de situație s-ar impune cazarea, în condiții de siguranță a acestora, am identificat această soluție a containerelor prevăzute cu spații de cazare și am achiziționat 5 astfel de containere, câte unul pentru fiecare uzină de apă din componența Apa Serv”, explică directorul ASVJ, Cristian Ionică.

Fiecare dintre aceste containere sunt compuse din câte două spații de cazare distincte, dotate corespunzător, pentru a găzdui câte 4 persoane. Directorul general al Apa Serv spune că, în acest fel, dacă va fi nevoie, se va putea asigura izolarea la locul de muncă, în perimetrul de siguranță al stațiilor de tratare a apei, a câte două schimburi, pentru timp de două săptămâni, fără nici un fel de probleme. Asta înseamnă că la un număr de 15 persoane din cadrul stațiilor de tratare plus inginerul care coordonează funcționarea stației putem avea 4 echipe funcționale, indiferent de situație, pentru a garanta asigurarea alimentării cu apă potabilă a locuitorilor din întreaga Vale a Jiului.

Întreaga investiție a costat operatorul de apă din Valea Jiului 120.000 de lei, iar directorul general Cristian Ionică își dorește ca investiția să fie una mai bine ne-necesară, decât ca aceste containere să trebuiască să fie utilizate.

În altă ordine de idei, directorul general al Apa Serv precizează că nici pentru compania de apă din Valea Jiului criza sanitară nu a trecut fără să lase urme serioase în ceea ce privește situația economică a firmei, care se confruntă cu o scădere semnificativă a producției, cu o scădere serioasă a încasărilor și cu o creștere a cheltuielilor, toți acești factori fiind în măsură să afecteze balanța economică a companiei. Chiar și în aceste condiții însă, după cum precizează ing. Cristian Ionică, activitatea de furnizare a apei potabile s-a desfășurat optim, fără probleme la beneficiari.