Se caută soluții pentru introducerea Castelului Nopcsa în circuitul turistic, după reabilitare

Home Administrație Se caută soluții pentru introducerea Castelului Nopcsa în circuitul turistic, după reabilitare
Se caută soluții pentru introducerea Castelului Nopcsa în circuitul turistic, după reabilitare

Castelul Nopcsa din Săcel, comuna Sântămărie Orlea, aflat în administrarea Consiliului județean Hunedoara trece acum printr-un amplu proces de reabilitare, pentru care autoritățile județene au obținut fonduri europene. În paralel, autoritățile caută soluții pentru ca, după finalizarea investițiilor, Castelul Nopcsa să poată fi introdus în circuitul turistic.

Zilele acestea, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, împreună cu primarul comunei Sântămărie Orlea, Dumitru Oprean, dar și cu reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, ai Bibliotecii Județene „Ovidiu Densușianu”, ai Agenției de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara și ai Serviciului Investiții din cadrul Consiliului Județean Hunedoara au analizat la fața locului, pe șantier, împreună cu constructorul care execută lucrările, despre modalitățile și soluțiile tehnice care trebuiesc abordate în vederea  introducerii monumentului în circuitul turistic după finalizarea lucrărilor.

După cum informează administratorul public Costel Avram, la modul concret este vorba despre dotările necesare și amenajarea zonei. În acest sens, au fost transmise solicitări și Academiei Române pentru identificarea celor mai corecte soluții. ”Acest obiectiv deosebit de important pentru județul Hunedoara și pentru Țara Hațegului are termen de finalizare luna aprilie a anului viitor. Odată finalizat, el trebuie să intre în circuitul turistic așa cum merită. Așadar, mă aștept ca în urma discuțiilor de astăzi, dar și a adreselor trimise instituțiilor abilitate, între care și Academia Română, să avem cele mai bune soluții pentru dotarea așa cum trebuie a acestui castel”, a declarat Costel Avram.

Interesul pentru derularea acestui proiect integrat strategiei locale de dezvoltare economico-socială, furnizând repere pentru atragerea de investiții în zonă, valorificarea forței de muncă disponibilă, a potențialului turistic pe coordonate de ecoturism, agroturism și turism rural sau de aventură, a factorilor de mediu și relief. Odată finalizate lucrările de amenajare ale Castelului Nopcsa, edilii cred că acesta va deveni principalul punct de atracție din Țara Hațegului.

Obiectivul general al proiectului este recuperarea și valorizarea patrimoniului material, imaterial și promovarea acestuia în context regional și european.

Lucrările de la Castelul Nopcsa sunt executate de asocierea SC Metal Prod West SRL & SC Masecons 2010 SRL, iar valoarea contractului este de 9.151.826,76 milioane de lei. Fondurile au fost alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală și din bugetul județului Hunedoara. Lucrările au început în luna octombrie 2019, iar termenul de execuție este de 18 luni.