Doi hunedoreni, între laureații Premiului francez pentru încurajarea Progresului

Home Stiri la zi Doi hunedoreni, între laureații Premiului francez pentru încurajarea Progresului
Doi hunedoreni, între laureații Premiului francez pentru încurajarea Progresului

Două personalități ale vieții științifice din județul Hunedoara se numără printre laureații ediției din acest an a premiilor ”Société d’Encouragement au Progrès (Societatea pentru Încurajarea Progresului Umanității), un fel de „Premiu Nobel francez”, care premiază întreaga carieră a unor personalități care au adus contribuții însemnate la progresul umanității.

Este vorba despre reputatul prof.univ.dr.ing. Iosif Andraș de la Universitatea din Petroșani și despre actualul consilier special pentru dezvoltare economică al eurodeputatului Iuliu Winkler, Gheorghe Francisc Grun. Cei doi au fost distinși cu medalia de bronz, respectiv medalia de argint aferente premiilor Societății pentru Încurajarea Progresului Umanității, alături de alte personalități ale vieții științifice internaționale precum: Helene Carrere D`Encausse, Thomas Pesquet (laureații Medaliilor de Onoare), Jean Dominique Caron, Thierry Coureault, Francoise Keller, Marcel Vezinat (laureații Medaliilor de Aur) sau Cristian Arbenz (laureal al Medaliei de Argint).

Iosif Andraș și Gheorghe Francisc Grun sunt primii români premiați de apreciata ”Société d’Encouragement au Progrès, instituție fondată la Paris (Franța) în 1908 de către o seamă de personalități eminente franceze, cu scopul de a onorara operele de o viață ale celor care au adus contribuții importante la progresul umanintății și umanismului.

Medaliat cu bronz la ediția din acest an a ”Nobelului francez”, prof.univ.dr.ing. IOSIF ANDRAȘ, eminent cadru universitar de la Universitatea din Petroșani, a fost apreciat de instituția franceză pentru vasta sa carieră academică în care se regăsesc, printre altele, elaborarea și publicarea unui număr de 8 lucrări tehnice de referință, prezența în peste 120 de publicații științifice internaționale dar și deținerea unui număr de  9 brevete de invenție majore în domeniul ingineriei. Prof.univ.dr.ing. Iosif Andraș are de asemenea și o lungă tradiție de colaborare cu mediul academic francez, după ce a fost profesor invitat la École des Mines de Nancy și École des Mines d’Alès, precum și la Institutul Politehnic din Lorena.

La rândul său, medaliat cu bronz la premiile din anul 2020 ale ”Société d’Encouragement au Progrès, Gheorghe Francisc Grun (în prezent membru ale echipei parlamentarului european Iuliu Winkler) a avut, de-a lungul carierei sale, responsabilități importante în programele de dezvoltare economică din regiunea Deva și Hunedoara în România, fiind viceprimar al municipiului Deva și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie, apoi director general al CCI Hunedoara și al Registrului Comerțului. Gheorghe Francisc Grun este considerat un pionier al evoluțiilor internaționale din România în țările Uniunii Europene, precum și în Elveția, unde a creat și implementat unul dintre cele mai importante programe de schimb bilateral și instruire pentru lideri de afaceri din Europa.

De-a lungul timpului, între laureații acestei distincții s-au mai numărat: producătorul de aeronave Clément Ader, exploratorul Jean Charcot, pionierii aviației Henri Farman și Louis-Charles Blériot, laureatului Nobel pentru fizică Jean Perrin sau medicul, pastorul, teologul, filozoful și muzicianul organist Albert Schweitzer.