Magistrala de apă de la Valea de Pești intră în reabilitare pe tronsonul Vulcan-Petroșani

Home Economie Magistrala de apă de la Valea de Pești intră în reabilitare pe tronsonul Vulcan-Petroșani
Magistrala de apă de la Valea de Pești intră în reabilitare pe tronsonul Vulcan-Petroșani

Între proiectele aferente noului program european prin care Apa Serv Valea Jiului și-a propus să continue modernizarea sistemului de apă și canalizare din localitățile Văii Jiului, unul dintre cele mai mari, dar și cele mai importante este cel care vizează modernizarea celui de-al doilea tronson al magistralei principale care alimentează aproape întreaga Vale a Jiului din barajul de acumulare de la Valea de Pești.

Un prin tronson al magistralei de apă potabilă Valea de Pești – Petroșani a fost deja reabilitat în cadrul programelor europene din precedentul exercițiu bugetar european, implementate cu succes de operatorul de apă din Valea Jiului. Un al doilea tronson al acestei magistrale urmează să fie modernizat în cadrul unui nou contract finanțat prin intermediul proiectului ”Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 – 2020” accesat de Apa Serv Valea Jiului și finanțat din Fondul de Coeziune al UE, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Noul contract, având indicativul VJ-CL-03 „Reabilitarea aducțiunii Valea de Pești, pe tronsonul Vulcan – Petroșani” a fost semnat marți, 26 mai 2020, la sediul central al Apa Serv Valea Jiului din Petroșani, de către directorul general al operatorului de apă și reprezentantul firmei SC ROM ADRIA PREST CONSTRUCT SRL, antreprenorul desemnat în urma licitației organizate de beneficiar. La ceremonia de semnare a acestui nou contract au fost prezenți echipa de management a beneficiarului ASVJ (Cristian Ionică – director general, Florin Donisă – director Departament Exploatare, Monica Tarcea – director Departament Investiții, Roxana Benke – Director Departament Economic, Claudiu Zbora – șef Serviciu UIP), reprezentanții firmei contractoare dar și cei ai consultantului desemnat pentru  implementarea proiectului european derulat de Apa Serv, respectiv Asocierea EPMC Consulting SRL – TPF Inginerie SRL – ENGESOFT Engenharia e Consultoria Ltda.

”Este vorba despre un contract de investiții de maximă importanță, pentru că el prevede reabilitarea prin înlocuire a conductei existente de aducțiune pe o lungime de aproximativ 10,6 km, pe tronsonul Vulcan-Petroșani, care completează practic investițiile similare pe care le-am făcut deja pe primul tronson. Odată cu finalizarea acestor investiții, vom avea practic o conductă magistrală de alimentare cu apă potabilă nou-nouță care garantează îmbunătățirea calității apei la furnizor și asigurarea continuității serviciului de alimentare. Această lucrare este cu atât mai importantă cu cât pe acest tronson al magistralei de alimentare de la Valea de Pești, sunt în prezent conducte care funcționează încă din primii ani de la construirea sistemului de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.

Potrivit prevederilor din contractul de investiții, în următorii doi ani (cât este estimată durata de execuție a acestuia) vor fi executate o serie de lucrări care vizează următoarele investiții:

  • Reabilitarea prin înlocuire a conductei existente de aducțiune pe o lungime de aproximativ 10,6 km pe tronsonul Vulcan-Petroșani. Pentru întreg traseul aducțiunii de reabilitat, se vor utiliza conductă și fitinguri din Fontă Ductilă presiune PN16;
  • Cămine, vane;
  • Armături și piese speciale pe aducțiune: Vane de golire, Vane de aerisire, Vane de by-pass, Vane de linie, Vane regulatoare de presiune, Vane motorizate (cu acționare electrică);
  • Aparate de măsură și control: Debitmetre, Traductori de presiune, Senzor (analizor) de clor;
  • Instalații electrice pentru traductorii de presiune, senzorul de clor, debitmetre și vană.

În plus, proiectul prevede realizarea de lucrări pentru 32 de subtraversări de drumuri, pentru 3 de subtraversări de cale ferată, pentru 5 subtraversări de cursuri de apă și alte 4 supratraversări ale unor cursuri de apă.

Pentru toate aceste investiții, antreprenorul desemnat are la dispoziție 24 de luni pentru execuție, dar și un buget de 22.454.648,01 lei fără TVA.