Trei propuneri artistice pentru prima pictură murală din Valea Jiului așteaptă votul cetățenilor

Home Cultură Trei propuneri artistice pentru prima pictură murală din Valea Jiului așteaptă votul cetățenilor
Trei propuneri artistice pentru prima pictură murală din Valea Jiului așteaptă votul cetățenilor

Una din cele trei imagini prezentate în atașament la prezentul articol va constitui prima pictură murală de mari dimensiuni din Valea Jiului. Aceasta va fi realizată de un artist profesionist, până la finalul acestei luni, pe calcanul clădirii în care se află sediul DASS și a Serviciului de Taxe și Impozite din municipiul Petroșani.

Pictura murală de mari dimensiuni care va fi realizată de artistul cunoscut drept ILRO în cadrul unui proiect de ”street art” derulat de Asociația Valea Jiului Implicată și Greenpeace va fi aleasă în urma unui vot popular la care pot participa toți cei interesați, vot care poate fi exprimat, inclusiv cu recomandări și propuneri suplimentare, pe pagina de Facebook a organizatorilor acestui experiment artistic inedit pentru Valea Jiului, până la data de 19 iunie 2020.

Reprezentanții asociațiilor implicate în derularea acestui proiect precizează că imaginile prezentate sunt doar schițe ale viziunii artistului, care urmează să fie completate sau, după caz, modificate cu cele mai bune idei primite din partea participanților la consultarea on-line pentru alegerea variantei finale. Schița, dar și propunerile primite de la cei interesați, vor trece mai apoi prin filtrul artistic și, în ultima decadă a lunii iunie, va fi transpusă în practică de ILRO. Artisul este, de altfel, unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai genului ”street mural paintings” (pictură murală stradală – n.t.), lucrările sale fiind prezente pe diverse clădiri din orașe precum București, Timisoara, Cluj, Arad, Sibiu, Brasov, Bistrita sau Constanta, dar și la New York și Berlin.

Ideea ”îmbrăcării” unor clădiri cu pictură murală nu este una nouă în Valea Jiului, artistul Ion Barbu având deja o serie de inspirate lucrări de acest fel în mod special în orașul Petrila, dar și la Petroșani, unde a pictat în stilul său inconfundabil, plin de umor, clădirea care adăpostește Muzeul Instalatorului, singurul de acest fel din România.