Programul ITI pentru Valea Jiului se va bucura de sprijin din partea Guvernului și a ADR Vest

Home Administrație Programul ITI pentru Valea Jiului se va bucura de sprijin din partea Guvernului și a ADR Vest
Programul ITI pentru Valea Jiului se va bucura de sprijin din partea Guvernului și a ADR Vest

Considerat îndeosebi de către reprezentanții administrațiilor publice locale din Valea Jiului drept instrument decisiv pentru susținerea proiectelor de dezvoltare a regiunii, proiectul ITI (Investiții Teritoriale Integrate) Valea Jiului este cu încă un pas mai aproape de realitate. Acesta este principalul mesaj pe care l-au adus luni, 15 iunie, autorităților locale din Valea Jiului atât secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Adrian Mariciuc, cât și directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Aceștia au fost prezenți la Petroșani unde a avut loc o nouă rundă de dezbateri privind oportunitățile de finanțare guvernamentală și, la ales, europeană pentru regiunea Văii Jiului, la întâlnire fiind prezenți primarii municipiilor Lupeni – Lucian Resmeriță, Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi, Uricani – Dănuț Buhăescu, Petrila – Vasile Jurca, Aninoasa – Nicolae Dunca, viceprimarul municipiului Vulcan – Pompiliu Barbu, precum și președintele Consiliului județean Hunedoara – Mircea Bobora și vicepreședintele CJH Sorin Vasilescu.

Directorul ADR Vest, Sorin Maxim apreciază că acest veritabil ”motor de dezvoltare” care este programul ITI trebuie pornit și în Valea Jiului. ”S-au făcut foarte multe proiecte pentru Valea Jiului însă, din păcate,  multe din acestea nu au fost duse până la capăt. Chiar dacă în zona de infrastructură s-au mai întâmplat lucruri bune, vizibile, în zona de dezvoltare economică nu s-au găsit soluții sustenabile care să schimbe și să transforme această regiune dintr-una monoindustrială într-una cu mai multe oportunități economice. Cred că este cazul, începând din acest moment, evident ca proces, să încercăm să trecem de pe sistemul de avarie al ajutoarelor sociale, pe un sistem sănătos în care oamenii să poată accede la mai mult, să aibă o perspectivă atât pentru ei, cât și pentru copiii lor”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest. 

În opinia președintelui CJH Mircea Bobora faptul că ADR Vest subscrie acestui program dedicat Văii Jiului este un pas foarte important înainte pentru ceea ce înseamnă implementarea unei strategii de succes pentru această regiune. ”Ceea ce este bine că s-a întâmplat acum este faptul că alături de comunitatea din Valea Jiului, de autoritățile locale, județene și guvernamentale, s-a alăturat și ADR Vest. Credem că aderarea ADR Vest la acest proiect va fi în măsură să creeze o serie de facilități pentru demararea Proiectului ITI Valea Jiului, pentru care noi pregătim de altfel, o amblă și elaborată Strategie de dezvoltare, care va sta la baza scrierii de proiecte care să atragă importante resurse financiare europene pentru dezvoltarea zonei”, a declarat Mircea Bobora.

Președintele CJH mai spune că, urmare a problemelor inclusiv de comunicare generate de criza sanitară, a solicitat consultatului PWC, angajat de Uniunea Europeană pentru realizarea acestei noi Strategii de dezvoltare a Văii Jiului, să amâne termenul de finalizare al acestui document, astfel încât să mai poată fi găzduite o serie de dezbateri față în față cu toți actorii implicați, în peiroada următoare.

Prezent la întâlnirea de la Petroșani, găzduită de Universitatea din Petroșani, secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Adrian Mariciuc a declarat că în următoarea etapă de programare bugetară europeană 2021-2027, Valea Jiului va fi unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene din țara noastră. ”Ne gândim despre proiecte de infrastructură, destinate administrațiilor publice locale, așa cum solicită primarii, dar și ca urmare a strategiei de dezvoltare care se elaborează la nivelul Văii Jiului, însă ne gândim și la o serie de proiecte pentru zona privată. Specificul Văii Jiului, ca zonă minieră, are de asemenea o componentă care va primi finanțare pentru perioada următoare, în contextul în care există o serie de intenții de a aduce, alături de această activitate economică, alte activități în acest areal și, bineînțeles, de a încerca să obișnuim oamenii cu ideea că zona Văii Jiului nu este o zonă strict industrială, bazată pe cărbune”, a declarat secretarul de stat Adrian Mariciuc.

O bună parte din proiectele de dezvoltare a Văii Jiului urmează să fie finanțate în cadrul Platformei pentru regiunile carbonifere în tranziție, programul special de finanțare dedicat de UE pentru conversia regiunilor miniere, în contextul așa numitului ”Green Deal”, care constituie principala temă politică a actualei Comisii Europene. În același timp, atât reprezentantul MFE cât și cel al ADR vest au dat asigurări că vor fi disponibile și alte surse de finanțare pentru proiectele care au ca scop dezvoltarea Văii Jiului.