Eurodeputatul Iuliu Winkler crede că turismul european are nevoie de o strategie pentru a depăși problemele generate de coronavirus

Home Politică Eurodeputatul Iuliu Winkler crede că turismul european are nevoie de o strategie pentru a depăși problemele generate de coronavirus

Turismul și transporturile sunt două sectoare esențiale pentru economia Uniunii Europene (UE), de aceea Parlamentul European (PE) solicită, în Rezoluția comună  referitoare la transport și turism în 2020 și ulterior, elaborarea unei strategii în acest domeniu care să asigure o abordare coordonată.

”UE face acum primul pas către elaborarea unei strategii europene pentru turism. Aceasta ar trebui să asigure o abordare coordonată la nivelul întregii Uniuni și a tuturor statelor membre într-un domeniu care este esențial pentru economia noastră. PE a solicitat, în dezbaterile din lunile aprilie și mai, acțiune imediată, deoarece turismul, împreună cu transporturile, reprezintă cele mai greu afectate sectoare economice de pandemia de coronavirus. O strategie în domeniul turismului trebuie să dispună și de resurse financiare, de aceea solicitarea formulată în rezoluția PE cu privire la o linie bugetară dedicată turismului sustenabil în MFF 2021-2027 este crucială”, afirmă europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în declarația scrisă înaintată plenului PE reunit în sesiune la Bruxelles.

Deputatul european salută comunicarea Comisiei Europene cu privire la turism și transport, precum și pachetul de măsuri destinate depășirii crizei provocate de coronavirus în aceste domenii. ”Am convingerea că, pe lângă intervenția de urgență, avem nevoie de o abordare pe termen lung”, susține europarlamentarul UDMR în declarația sa, adăugând și faptul că, acum,  6,5 milioane de locuri de muncă din domeniul turismului sunt în pericol, zeci de mii de IMM-uri riscând să-și înceteze activitatea. ”Momentele cele mai critice sunt încă în fața noastră, iar măsurile imediate propuse de Comisie, implementate în strânsă cooperare cu statele membre ar putea asigura revenirea în sectorul turistic și salvarea a numeroase întreprinderi și locuri de muncă”, mai arată Winkler în declarația sa.

În același context, deputatul european a subliniat faptul că, la ora actuală, sunt extem de importante redeschiderea granițelor interne și aplicarea uniformă a regulilor de protecție sanitară. În opinia sa, sezonul turistic european 2020 va putea fi salvat doar dacă încrederea turiștilor europeni va fi pe deplin restabilită. ”De aceea, problematica drepturilor pasagerilor și a drepturilor consumatorilor, adică turiștii care au comandat pachete de vacanță care acum sunt puse sub semnul întrebării, sunt de asemenea foarte importante, iar UE trebuie să lucreze împreună cu statele membre pentru a restabili încrederea și pentru a relansa turismul european”, a mai spus europarlamentarul UDMR.

El a adăugat că dificultățile financiare pe termen scurt nu vor dispărea nici în perspectivă mai îndelungată, iar de aceea, atât MFF 2021-2027, cât și instrumentul de redresare ”Next Generation EU” trebuie să asigure resurse consistente pentru sectorul turistic și al transporturilor. ”Revenirea din criză trebuie să fie pentru turismul european și ocazia unei adevărate revoluții de intrare în secolul 21 prin punerea accentului pe cele 2 priorități comune ale UE: tranziția către durabilitate și modernizarea cu adevărat a turismului, dar și îmbrățișarea pe deplin a tranziției digitale, care poate să ofere noi instrumente pentru a asigura securitatea, sănătatea și gestionarea fluxurilor de călători”, a precizat Iuliu Winkler.

Turismul asigură 22,6 milioane de locuri de muncă în UE, reprezentând peste 11% din totalul locurilor de muncă, iar în 2019, turismul a contribuit cu 9,5% din PIB-ul consolidat al Uniunii. În 2018, UE era principala destinație turistică globală cu 563 de milioane de sosiri internaționale și 30% din veniturile sectorului turistic global. Oferta turistică europeană pune în valoare patrimoniul cultural european, diversitatea regională, lingvistică și culturală care sunt elemente cruciale ale modului de viață european. 40% din totalul turismului european este reprezentat de turismul cultural. Turismul rural, cel ecologic, medical și balnear sunt sectoare emergente importante care asigură un număr crescând de locuri de muncă și în România.

Rezoluția comună a PE referitoare la transport și turism în 2020 și ulterior, coordonată din partea Grupului PPE de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, a fost prezentată miercuri plenului, iar vineri a fost votată.