Recapitulare a intervențiilor și un prim bilanț parțial al inundațiilor din Valea Jiului

Home Administrație Recapitulare a intervențiilor și un prim bilanț parțial al inundațiilor din Valea Jiului
Recapitulare a intervențiilor și un prim bilanț parțial al inundațiilor din Valea Jiului

Peste 400 de pompieri, jandarmi şi poliţişti au acţionat în cursul zilei de vineri, 26 iunie 2020, în oraşele Văii Jiului grav afectate de inundaţiile produse de o puternică viitură pe râul Jiul de Vest.

Potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului județului Hunedoara, Prefectul Vasilică Potecă s-a deplasat în zona calamitată imediat ce a fost informat asupra situației, și începând cu ora 06.45 şi a coordonat împreună cu şefii ISU, ai Jandarmeriei şi cu autorităţile locale, acţiunile de salvare şi misiunile de limitare, pe cât posibil, a distrugerilor provocate de torenţii deosebit de puternici. La acea oră, vestul Văii Jiului se afla în plină stare de alertă cauzată de CODUL ROŞU de inundaţii.

La orele după-amiezii, în Valea Jiului a ajuns şi ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, pentru a evalua situaţia şi pentru a discuta cu oamenii ale căror gospodării au fost afectate de inundaţii.

Echipele MAI au fost sprijinite de 20 de salvamontişti şi 150 de lucrători ai Apelor Române şi ai autorităţilor locale. Pentru desfăşurarea misiunilor de salvare şi de limitare a efectelor produse de revărsarea apelor s-a acţionat cu 122 mijloace tehnice şi utilaje.

Potrivit unui prim bilanț de evaluare a situației, în urma acestor inundații au fost afectate 8 localităţi: Uricani, Valea de Brazi, Valea de Peşti, Lupeni, Aninoasa, Iscroni, Vulcan şi Paroşeni.
Au fost evacuate din locuinţe, de către echipajele de intervenţie, 282 persoane din Lupeni, Campul lui Neag, Aninoasa şi Iscroni. 384 de anexe gospodăreşti au fost inundate sau distruse: Uricani – 150, lupeni – 100, Aninoasa – 80 şi Vulcan – 54. Din cauza viiturii, a fost distrusa infrastructura DN 66A care face legătura dintre Petroşani şi Valea de Brazi, pe o porţiune de câteva zeci de metri, în zona Valea de Peşti ceea ce a dus la izolarea localităţii Câmpul lui Neag.

În cursul zilei de vineri, 26 iunie 2020, populaţia din zona afectată a fost alertată prin sistemul naţional RO-ALERT urmare a avertizărilor hidrologice COD ROŞU, la orele: 06.20, 09.02, 12.10, 13.49.

La solicitarea prefectului judeţului Hunedoara şi a şefului ISU Hunedoara, IGSU a trimis în Valea Jiului 3 elicoptere pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere, respectiv desfăşurarea la nevoie a unor misiuni de salvare a persoanelor din zonele inundate. De asemenea a fost solicitat şi s-a primit sprijin din partea efectivelor MAI din judeţele limitrofe.

La această oră continuă acţiunile de reparare a DN 66A – zona valea de Peşti, decolmatarea podurilor şi podeţelor din localităţile inundate şi evacuarea apei din gospodării.