Poeta Anca Ciolca din Petroșani, laureată a Premiului de Merit ”Naji Naaman”

Home Cultură Poeta Anca Ciolca din Petroșani, laureată a Premiului de Merit ”Naji Naaman”
Poeta Anca Ciolca din Petroșani, laureată a Premiului de Merit ”Naji Naaman”

Academicianul libanez Naji Naaman este o personalitate a culturii universale, scriitor și fondator al unora dintre cele mai râvnite și cele mai apreciate premii literare care sunt acordate de Fundația culturală pe care acesta o conduce, în întreaga lume. Lansate în anul 2002, premiile literare Naji Naaman sunt acordate în fiecare an autorilor operelor literare care sunt considerate cele mai emancipate din punct de vedere al conținutului și stilului și care au ca scop reînvierea și dezvoltarea valorilor umane.

Doar pentru ediția din acest an a Premiilor Naji Naaman au fost recomandați 3034 de competitori, din întreaga lume, însă doar 77 dintre aceștia au fost premiați. Între laureații ediției 2020 a Premiilor literare ”Naji Naaman” am avut bucuria să o regăsim și pe Anca Ciolca din Petroșani. Ea și-a lansat, la finalul anului 2019, volumul de poezie ”Iubește și scrie”, iar calitatea și sensibilitatea poeziilor sale l-au determinat pe nu mai puțin cunoscutul scriitor Valeriu Butulescu să o recomande pe Anca Ciolca pentru a fi nominalizată la unul din Premiile Naji Naaman. Iar juriul acestui valoros concurs internațional de literatură a decis: ”Premiul de Merit al Fundației Naji Naaman din Liban este oferit scriitorului român Anca Ciolca”.

”Sigur că este o mare realizare pentru mine, sunt onorată de această distincție și îi mulțumesc domnului Valeriu Butulescu pentru recomandare. În rest, atunci când vine vorba de literatură, cu iubire scriu, cu iubire citesc, cu iubire trăiesc, cu iubire… iubesc. Dacă ești plin de iubire, totul îți stă în puteri. Noi suntem responsabili de puritatea gândurilor și emoțiilor noastre, a valorilor interioare, a stării de armonie și bucurie din interior și, bineînțeles, a stării pline de iubire”, spune poeta Anca Ciolca.

Dincolo de onoarea de a-și vedea munca apreciată de una dintre cele mai respectate Fundații Culturale din întreaga lume, câștigătorii Premiilor Naji Naaman vor avea o parte din textele lor premiate, tipărite în seria literară gratuită a Fundației pentru Cultura Liberă (FCG) Naji Naaman, vor primi certificate și vor deveni membri de onoare ai Casei de Cultură Naji Naaman din Liban.

Pentru a înțelege mai bine de ce poeta Anca Ciolca din Petroșani a fost laureată a unui atât de important premiu literar internațional și pentru a o aprecia cu atât mai mult, vă supunem atenției doar una din frumoasele sale poezii cuprinse în volumul său de debut ”Iubește și scrie”.

Zeițelor stăpâne

Frumoase sunteți, în lumina dimineții,
zeițelor stăpâne peste înrobiri
din voi răsare curcubeul vieții,
în voi apun luceferi și iubiri.

Striviți cu talpa voastră efemeră
opacitatea nopților sculptate,
pe stihuri desenați o frontieră
între abisuri și fecunditate.

Ne dezmierdați în vise păcătoase,
sortiți suntem să ne topim.
Sunteți atât de albe și frumoase
din voi ne naștem, pentru voi murim.