Interes prioritar pentru domeniul sănătății din partea administrației publice locale de la Lupeni

Home Administrație Interes prioritar pentru domeniul sănătății din partea administrației publice locale de la Lupeni
Interes prioritar pentru domeniul sănătății din partea administrației publice locale de la Lupeni

În campania electorală din vara anului 2017, Lucian Resmeriță spunea că ”Sănătate” trebuie să fie pentru cetățenii din municipiul Lupeni, mai mult decât o simplă și frumoasă urare transmisă celor dragi. Iar criza sanitară generată de pandemia cu noul coronavirus COVID-19 nu a făcut altceva decât să confirme că preocupările unei administrații responsabile în domeniul sănătății sunt esențiale.

Din fericire, la Lupeni, echipa condusă de primarul Lucian Resmeriță a abordat acest domeniu cu maximă responsabilitate încă din prima zi de la preluarea mandatului. Pornind de la nevoile colectivului de cadre medicale de la Spitalul Municipal Lupeni, dar și de la realitățile din Spital despre care Lucian Resmeriță a aflat chiar de la cetățenii care au fost internați aici, au fost luate măsuri organizatorice de eficientizare a activității medicale și, în același timp, au fost realizate investiții în modernizarea unor secții și achiziții de aparatură performantă necesară pentru tratarea bolnavilor. Spre exemplu, demn de menționat este faptul că la Spitalul Municipal Lupeni a fost pus în funcțiune primul Computer Tomograf pentru investigații medicale și un osteodensiometru, dar au fost achiziționate și alte elemente de aparatură medicală de specialitate.

După modernizarea unor secții din ”spitalul nou”, preocupările administrației de la Lupeni s-au
îndreptat și spre identificarea resurselor financiare necesare pentru reabilitarea și dotarea clădirii vechi a Spitalului, un proiect în acest sens fiind deja depus la Ministerul Sănătății, pentru avizare și aprobarea finanțării. Între timp, odată cu apariția pandemiei de coronarivus și clasificarea spitalului din Lupeni drept spital suport pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19, a apărut și oportunitatea accesării unor fonduri europene pe un program special destinat acestor tipuri de unități sanitare. Primăria municipiului Lupeni nu doar că nu a ratat această șansă de a atrage bani europeni pentru modernizarea unor noi secții spitalicești și pentru achiziția de echipamente și aparatură medicală, ci este chiar prima unitate medicală din țară care a depus un proiect de acest fel și tot prima unitate medicală din țară care a trecut cu brio etapa de evaluare a proiectului de către Ministerul Fondurilor Europene. Iar toate acestea sunt garanția faptului că, în scurt timp, cele peste 16,5 milioane de lei solicitate de Primăria Lupeni pentru modernizarea secției ATI, pentru dotarea cu noi echipamente medicale performante, dar și pentru extinderea unor secții din Spitalul municipal Lupeni, vor fi puse la dispoziția acestuia de către Uniunea Europeană.

În altă ordine de idei, pentru că Lupeniul este și o stațiune turistică în plină dezvoltare, dotarea serviciului de urgență al Salvamont Straja a constituit un alt reper în susținerea sectorului sanitar al administrației de la Lupeni, pentru care s-a acționat corespunzător și pentru care se va acționa și în anii următori.