E Lege ! Locuitorii Văii Jiului pot ieși la pensie mai repede cu doi ani.

Home Politică E Lege ! Locuitorii Văii Jiului pot ieși la pensie mai repede cu doi ani.
E Lege ! Locuitorii Văii Jiului pot ieși la pensie mai repede cu doi ani.

Locuitorii din localitățile Văii Jiului (Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani), dar și hunedorenii din Baia de Criș, Ghelari, Băița, Hunedoara, Călan, Orăștie, Deva, Certej, Teliuc și Brad care sunt înrolați în sistemul de asigurări sociale de stat pot, începând chiar de astăzi, ieși la pensie cu doi ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, fără penalizare.

Această facilitate vine ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 163/2020, cunoscută drept ”Legea Resmeriță II”, după numele celui care a inițiat și dus la bun sfârșit acest demers legislativ, senatorul PSD de Hunedoara, Cristian Resmeriță. Acesta este, de altfel, și cel care a confirmat că Legea 163/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial și, pe cale de consecință, a devenit operabilă. ”Cei care îndeplinesc condiţiile prevăzute de noua lege pot deja depune dosarele de pensionare începând de astăzi, 10 august 2020, legea fiind în vigoare”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta a precizat că, pentru a beneficia de prevederile acestei legi, orice angajat care domiciliază în Valea Jiului, care a lucrat sau lucrează aici, indiferent de domeniul de activitate, trebuie să aibă în primul rând stagiul de cotizare complet. Acest lucru înseamnă că, la bărbați, unde stagiul de cotizare este 35 de ani, vârsta de pensionare standard, fără penalizare, coboară la 63 de ani. Similar, pentru femei, stagiul complet de cotizare de 31,5 ani, aduce automat dreptul de ieșire la pensie,l fără penalizare, la 59 de ani și jumătate. Evident, în această categorie nu intră salariații din sectorul minier, din poliție și armată sau din alte sectoare cu grupe speciale de muncă, pentru care există deja o serie de alte facilități legislative privind reducerea vârstei de pensionare.

Inițiativa legislativă devenită acum Legea 163/2020 a fost depusă la Parlament de senatorul Cristian Resmeriță în 16 septembrie 2019, fiind înregistrată la Senat sub numărul L553/2019. Parlamentarul social-democrat a ținut să readucă în atenție faptul că a fost unic inițiator al acestui proiect legislativ, așa cum reiese din toate documentele oficiale care sunt disponibile pe situl Senatului României. Acesta recunoaște, de altfel, că, în aceste condiții, nu i-a fost deloc ușor să promoveze, să obțină avizele necesare și să promoveze acest proiect de act normativ în Parlament până la votul final din urmă cu mai puțin de o lună. ”Parcursul acestui proiect de lege nu a fost unul foarte ușor și, după cum se poate constata, a fost nevoie de aproape un an de zile pentru a îndeplini toate cerințele necesare pentru ca acesta să devină lege. Am depus la Senat proiectul de lege și memoriul justificativ la data de 16.09.2020. A trebuit mai apoi să susțin acest demers pentru a obține o serie de avize din partea Consiliului Economic și Social, a Consiliului Legislativ dar și un punct de vedere al Guvernului. Cred că mi-am făcut treaba bine, pentru că toate aceste avize au fost favorabile, fapt ce mi-a permis prezentarea proiectului de lege în Senat, aceasta fiind prima cameră parlamentară sesizată, o lună mai târziu. De aici au urmat alte săptămâni de muncă, pentru a convinge colegii parlamentari din comisiile de specialitate ale Senatului de justețea adoptării acestei legi. Am obținut aviz favorabil de la Comisia pentru Muncă, familie și protecție socială, de la Comisia pentru Buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și de la Comisia pentru mediu. În schimb, senatorii din Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități au dat un aviz negativ. Chiar și așa, legea a trecut de Senat fiind adoptată la 11 decembrie 2019. Potrivit procedurilor parlamentare, proiectul de lege a fost înregistrat apoi la Camera Deputaților (în 17.02.2020), aceasta fiind camera decizională. Au urmat din nou dezbaterile din comisiile de specialitate, de data aceasta de la Camera Deputaților, unde m-am bucurat de sprijinul colegilor parlamentari din județul Hunedoara, care au adus și o serie de amendamente, prin care au mai fost adăugate și alte localități hunedorene în afara celor din Valea Jiului, pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani. În 13 iulie 2020, plenul Camerei a dat un vot favorabil, cu 279 voturi ”pentru”, nici unul ”împotrivă” și 20 de ”abțineri” (din partea celor de la USR), iar în 20.07.2020, legea a fost trimisă la promulgare, Președintele României dându-și, fără rezerve, acordul pentru emiterea Decretului de validare a acestui act normativ care, din data de 03.08.2020 a devenit Legea 163/2020”, arată senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta consideră acum că noua Lege 163/2020 este încă un rezultat evident al activității sale parlamentare de care vor beneficia circa 80% din locuitorii județului Hunedoara aflați acum în câmpul muncii și care, la fel ca locuitorii din alte zone afectate de poluare în ultima jumătate de secol, aveau dreptul de a se pensiona mai repede cu doi ani, fără penalizare. ”Le mulțumesc tuturor celor care au crezut în proiectul meu, celor care m-au sprijinit în adoptarea lui în Parlament, dar mai ales cetățenilor din Lupeni și din Valea Jiului, care mi-au inspirat acest proiect de lege la fel cum s-a întâmplat și cu alte acte normative pe care le-am inițiat și la fel cum se va întâmpla și cu viitoarele mele proiecte de lege, pe care le voi duce în dezbatere parlamentară și voi căuta să le transform în legi bune și necesare pentru cetățeni”, a mai declarat senatorul Cristian Resmeriță.