Cultul Eroilor, o stare de fapt la ceremoniile de la Memorialul Marelui Război al Reîntregirii din Pasul Vîlcan

Home Cultură Cultul Eroilor, o stare de fapt la ceremoniile de la Memorialul Marelui Război al Reîntregirii din Pasul Vîlcan
Cultul Eroilor, o stare de fapt la ceremoniile de la Memorialul Marelui Război al Reîntregirii din Pasul Vîlcan

Chiar dacă nu a avut, în acest an, din pricina restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, grandoarea unor ceremonii asemănătoarea celor din anii anteriori, festivitățile dedicate Eroilor Neamului Românesc care s-au jertfit pe frontul Marelui Război al Reîntregirii din Pasul Vîlcan, evenimentul care marchează, la final de august, eliberarea primei palme de pământ românesc din Transilvania de către Armata Română, a fost unul trăit la aceeași intensitate de cei care au făcut posibilă ridicarea Memorialului Eroilor din Pasul Vîlcan.

Marcat sâmbătă, 29 august, momentul dedicat eroilor militari care, în luptele de la Pasul Vîlcan au dat, în 1916, semnalul dorinței de unitate al tuturor românilor de dincoace și dincolo de Carpați, a prilejuit membrilor Filialei Județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, reprezentanților Primăriei și Consiliului local al municipiului Vulcan, Poliției locale, Jandarmeriei dar și unor români patrioți cu puternice sentimente naționale și cu respect pentru istoria națiunii române, precum Emil Părău, Constantin Dicu sau Mircea Iosif Miclea de a aduce și în acest an omagiul cuvenit eroilor neamului la Memorialul ridicat în cinstea acestui eveniment în Pasul Vîlcan.

Acestora a ținut să li se alăture și primarul municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile. Aflat încă în convalescență în urma problemelor de sănătate care l-au îndepărtat de o vreme din viața publică a comunității vulcănene, Gheorghe Ile a ținut neapărat să fie prezent la ceremoniile de la Pasul Vîlcan, în cinstea cărora a îmbrăcat, din nou, haina militară. ”Nu puteam rata acest moment unic în an, alături de colegi, prieteni, colaboratori. Mulțumesc tuturor celor ce au fost prezenți la Memorialul Eroilor, pentru a aduce recunoștința lor față de cei care au plătit cu viața lor dorința românilor de a fi parte nu doar a aceleiași națiuni, ci și a aceleiași țări. Gestul lor nu trebuie uitat și avem obligația ca, an de an, să ne aducem aminte acest lucru și să dăm onorul cuvenit bravilor noștri eroi la acest minunat Memorial pentru care bunul Dumnezeu ne-a ajutat să-l putem ridica în Pasul Vîlcan întru cinstirea Eroilor Neamului Românesc”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

În dorința sa de a transmite, încă o dată, faptul că are deplină încredere în cel pe care l-a recomandat vulcănenilor să conducă administrația locală de la Vulcan, primarul Gheorghe Ile i-a conferit și de această dată viceprimarului Pompiliu Barbu onoarea de a purta, cu ocazia acestui eveniment, eșarfa tricoloră, însemnul oficial al primarului. ”Am revenit ca de fiecare dată, la final de august, în Pasul Vîlcan, împreună cu primarul Gheorghe Ile și alți oameni pentru care sentimentele de patriotism și de românism sunt vibrante, pentru omagiul anual pe care îl aducem tuturor celor ce s-au jertfit pentru România Mare. Primul Război Mondial ne-a adus Unirea tuturor românilor. Am plătit ca națiune, un preț foarte mare: sacrificiul uman care ne-a deschis calea către întregire, la care se adaugă implicarea excepțională a Reginei Maria pentru a convinge marile puteri politice străine că românii trebuie să fie uniți într-o singură țară, sunt practic motivele pentru care noi ne reîntâlnim în fiecare an la Memorialul Eroilor din Pasul Vîlcan. Vom face acest lucru atâta timp cât Dumnezeu ne va îngădui și vom veghea pentru ca această tradiție să poată fi dusă mai departe, către cei ce vin după noi. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi și, în mod special, primarului Gheorghe Ile, care mi-a conferit onoarea de a purta, și cu acest prilej, eșarfa tricoloră”, a declarat Pompiliu Barbu.

Memorialul Eroilor de la Pasul Vîlcan a fost ridicat, la inițiativa lui Gheorghe Ile, președintele filialei județene a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, cu sprijinul unui grup de oameni ai Văii Jiului cu înalte sentimente patriotice, fiind inaugurat în august 2016, odată cu Centenarul intrării României în Marele Război al Reîntregirii. Inițial, acest complex statuar era compus dintr-un crucifix de câțiva metri reprezentând pe Domnul Isus Hristos răstignit pe cruce, situat central având, în partea dreaptă două busturi reprezentând pe generalul Ioan Culcer – cdt. A. 1 în 1916 și Ferdinand I – regele României în perioada 10 oct. 1914 – 20 iulie 1927, iar în partea stângă busturile col. Dumitru I. Cocorăscu – cdt. Bg. 21 I și locotenentului Gheorghe Tătărescu – cdt. Cp. 16 din 18 Gorj. Pe crucifix este o plăcuță pe care stă scris următorul mesaj: „Veșnică pomenire tuturor ostașilor români care și-au vărsat sângele, și-au jertfit viața în locurile acestea în Primul Război Mondial, pentru libertatea țării noastre, reîntregirea neamului și dreapta credință în Hristos.” Celor patru busturi existente, în anul 2018 li s-au adăugat, încă patru: al Reginei Maria a României în perioada 10 oct. 1914 – 20 iulie 1927 și locotenentului Popoviciu Emil – cdt. Cp. 11/B. III/R. 18 Gorj, în dreapta și gen. Ioan Culcer – cdt. A.1 în 1916 și slt. Ecaterinei Teodoroiu – cdt. pluton, în partea stângă. La ceremonialul din anul 2019, în cadrul complexului statuar a fost amplasat și un sarcofag din marmură neagră intitulat „Mormântul Eroului Necunoscut”, pe a cărei parte superioară stă scris următorul mesaj: ”GLORIE EROILOR NEAMULUI. Întru cinstirea ostașilor din vechiul regat, pentru neuitatele pilde ale iubirii de Neam și Țară, pentru cei de azi și viitor, Ardealul vi să închină. 24 august 2019”.