După 5 legislaturi în Consiliul local Lupeni, veteranul social-democrat Dan Marcu lasă loc tinerilor

Home Politică După 5 legislaturi în Consiliul local Lupeni, veteranul social-democrat Dan Marcu lasă loc tinerilor
După 5 legislaturi în Consiliul local Lupeni, veteranul social-democrat Dan Marcu lasă loc tinerilor

Pentru mulți din simpatizanții PSD Lupeni, este o mare surpriză faptul că pe lista propusă de acest partid în alegerile din acest an pentru Consiliul local Lupeni, nu se mai regăsește numele lui DAN MARCU. Ceea ce am aflat, chiar de la domnia sa, este că acest lucru nu este echivalentul vreunei sancțiuni ori, mai rău, al abandonării scenei politice locale de către acest om deosebit de apreciat și de respectat în comunitatea lupeneană. Dimpotrivă !…

Secretar al Organizației municipale PSD Lupeni și fondator al principalei forțe politice social-democrate din municipiul Lupeni, Dan Marcu a decis însă că, la cei 79 de ani pe care i-a împlinit de curând și după 5 legislaturi în Consiliul local Lupeni (cele mai multe dintre toți oamenii politici ai acestei localități, din toate timpurile), este momentul să lase locul celor tineri. Aceasta a fost de altfel și condiția pe care i-a pus-o liderului PSD Lupeni, Cristian Resmeriță, anume aceea ca pe lista propunerilor pentru viitorul Consiliu local, pe locul care din punct de vedere politic i s-ar fi cuvenit și în următorul mandat, să fie nominalizat un tânăr, fapt care s-a și întâmplat.

Dar chiar și în condițiile în care nu mai candidează pe listele PSD Lupeni pentru Consiliul local, Dan Marcu rămâne un om de bază al acestei formațiuni politice, fiind în prima linie a campaniei electorale, alături de liderii partidului și de întreaga echipă. ”La 79 de ani mă consider un om realizat pe toate planurile ! Sunt căsătorit, am 3 copii, am nepoți și strănepoți, am o gospodărie frumoasă așa cum mi-am dorit și am în spate o carieră profesională și politică de care sunt mândru”, mărturisește Dan Marcu.

Acesta a ținut să reamintească și faptul că, deși este inginer miner de profesie, a muncit ani buni în administrația publică locală, și înainte dar și după 1989. Ca orice om de valoare, și-a început drumul profesional ca muncitor, imediat ce a venit în Valea Jiului, de la Bacău, în 1958, fiind strungar la Mina Uricani. Patru ani mai târziu, a fost promovat ca secretar al organizației UTC, mai întâi la Uricani, mai apoi la Vulcan. Fără a face prea multă politică, dar acumulând o experiență tot mai mare în administrație, a fost promovat viceprimar, la Uricani, Lupeni și Vulcan, între anii 1986-1990. În acestă calitate, Dan Marcu își amintește cu mândrie că multe din cartierele acestor localități poartă și amprenta muncii sale. ”Am lucrat la construcția cartierelor Bucura din Uricani, Bărbăteni din Lupeni și la construcția Bulevardului Mihai Viteazu din Vulcan. Aici, la Lupeni, orașul în care locuiesc și pe care-l îndrăgesc atât de mult, am contribuit la construcția multor blocuri, E-urile, H-urile, Gara și întreg cartierul Bărbăteni, Poșta, CAP-ul fiind și rod al muncii mele”, își amintește Dan Marcu.

După 1990, ca director al IGCL Lupeni (vreme de 5 ani) dar și în calitate de consilier local, Dan Marcu a lucrat cu toți primarii care s-au succedat la conducerea administrației locale din Lupeni. În opinia sa, cei mai buni edili pe care i-a avut în toți acești ani municipiul Lupeni au fost Cornel Resmeriță și băiatul acestuia, Lucian Resmeriță. ”Sigur că mă încearcă un sentiment de satisfacție când văd că proiecte pe care le-am elaborat cu primarul Cornel Resmeriță, dar și alte și alte investiții care contribuie la dezvoltarea municipiului Lupeni, sunt acum duse la îndeplinire de tânărul nostru primar Lucian Resmeriță. Personal, am și satisfacția că după două, chiar trei decenii de când am pus umărul la construcția multor cartiere din Lupeni, sunt prezent în echipa care girează, din punct de vedere administrativ, asfaltarea străzilor din Bărbăteni, de pe Parângului, Viitorului ș.a.m.d. Îl felicit pe Lucian Resmeriță și cred că locuitorii Lupeniului au făcut cea mai bună alegere atunci când l-au ales primar, așa cum o vor face și în acest an”, apreciază Dan Marcu.

Sub ochii omului politic Dan Marcu a crescut și organizația PSD Lupeni, care este astăzi una dintre cele mai puternice din România. ”În 1993, când am înființat mișcarea social-democrată de la Lupeni, împreună cu Sorin Vasilescu, eram 7 membrii de toți. Am crescut an de an, datorită seriozității și muncii în echipă și am ajuns la peste 1500 de membrii activi, iar numărul celor care vin alături de noi, încurajați desigur și de realizările pe care le avem în plan politic, este tot mai mare. Ceea ce mă bucură cel mai mult este că, sub umbrela PSD Lupeni, am reușit să construim o nouă generație de oameni politic de stânga, în frunte cu Cristian și Lucian Resmeriță alături de care au venit și vin în continuare tot mai mulți tineri. Bine fac, pentru că e vremea lor, e vremea implicării tinerilor în viața politică și la conducerea orașului nostru”, concluzionează Dan Marcu, un om simbol pentru social-democrația din Valea Jiului.