Apa Serv Valea Jiului, partener al liceelor tehnologice din Petrila și Petroșani în programul educațional pentru învățământ profesional dual

Home Educație Apa Serv Valea Jiului, partener al liceelor tehnologice din Petrila și Petroșani în programul educațional pentru învățământ profesional dual
Apa Serv Valea Jiului, partener al liceelor tehnologice  din Petrila și Petroșani în programul educațional pentru învățământ profesional dual

Școlile și liceele din toată Valea Jiului au găsit întotdeauna în compania de apă un partener serios, implicat și dedicat dezvoltării unor parteneriate comune care au drept scop educația și promovarea în rândul copiilor a valorilor ce țin de rolul apei în viața oamenilor și de respectul acestora față de mediul înconjurător. Dincolo însă de aceste activități extracurriculare, în ultimii ani, Apa Serv Valea Jiului se numără și printre puținii agenți economici din regiune care au acceptat să-și asume un rol decisiv în derularea unor programe educaționale complexe, așa cum este, spre exemplu, cazul implementării învățământului profesional dual.

În acest sens, după cum se știe, anul trecut a fost încheiat un contract de colaborare cu Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” din orașul Petrila, în cadrul căruia un număr de 30 de elevi dintr-o clasă de învățământ dual și-au desfășurat activitățile de practică în cadrul atelierului școală special realizat pentru acest proiect de parteneriat educațional de compania de apă din Valea Jiului. Acest pe cât de interesant, pe atât de necesar proiect educațional, menit să contribuie la formarea unor viitori mecanici și electromecanici bine pregătiți încă de pe băncile școlii, vine ca urmare a unui fericit parteneriat încheiat între Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” Petrila, Apa Serv Valea Jiului și Primăria orașului Petrila. Grație acestui parteneriat a fost posibilă atât înființarea clasei de învățământ dual de la liceul petrilean, așa cum tot datorită acestui parteneriat, elevii vor avea pe lângă oportunitatea de învăța o meserie, și o semnificativă bursă de studiu în cuantum de 500 de lei (200 de lei de la stat, 200 de lei de la agentul economic și 100 de lei de la Primărie).

Chiar dacă a fost întrerupt temporar în semestrul II al anului școlar precedent, din cauza stării de urgență, partenerii acestui program educațional au convenit că  acesta trebuie să meargă înainte, desigur cu respectarea normelor speciale de igienă și prevenție, cu atât mai mult cu cât și elevii din Petrila care au intrat în acest program se declară încântați de modul în care au avut parte de îndrumare practică la atelierul-școală de la Apa Serv.

Mai mult, succesul acestui proiect a făcut posibilă și extinderea lui, după ce Apa Serv Valea Jiului a semnat, în această vară, un contract de parteneriat și cu Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani. Acest parteneriat prevede constituirea unei clase de învățământ dual la Liceul Industrial din Petroșani, cu profilul sudori. Cei 20 de elevi care s-au înscris deja în cadrul acestei clase vor efectua, începând din acest an, practica în cadrul atelierului-școală de la Apa Serv, unde se vor pregăti efectiv pentru meseria de sudor.

În vederea acestor două parteneriate, Apa Serv a luat deja măsurile speciale care se impun pentru derularea activităților didactice în condițiile impuse de normele sanitare privind protecția împotriva infecțiilor cu coronavirus. Chiar în cursul săptămânii trecute, directorul general al Apa Serv Valea Jiului a avut o întâlnire, pe marginea acestui subiect, cu conducerea celor două unități partenere în derularea proiectelor privind învățământul dual, fiind stabilit un set de măsuri privind abordarea activităților de practică a elevilor în acest an școlar. ”Apa Serv va asigura toate condițiile necesare, astfel încât elevii să fie în siguranță în timpul practicii, atât pentru cei 9 elevi ai profilului electromecanic și al celor 3 de la profilul mecanic, precum și cu cei 20 de liceeni din Petroșani, care sunt pe partea de sudori. Am pregătit spațiile pentru desfășurarea practicii, astfel încât să avem distanțe de protecție conform scenariilor posibile. Din punct de vedere educativ suntem în scenariul 2 și suntem pregătiți pentru începerea acestui an școlar, mai avem de stabilit doar perioada de practică pentru fiecare clasă” , a declarat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Reprezentanții Colegiului Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila se declară mulțumiți de acest parteneriat, care este în egală măsură apreciat de elevi și profesori. ”Avem numai cuvinte numai de laudă pentru cei de la Apa Serv. S-au implicat la modul cel mai serios în derularea acestui program, au pus la dispoziția elevilor echipamente de protecție, scule, dispozitive noi, au înființat un atelier electromecanic special pentru elevi și dotat cu toate cele necesare,  au onorat la timp bursele copiilor. Copiii au fost foarte bucuroși, la fel și părinții lor. În acest an școlar, iar pentru copii înseamnă mult acest program, dovadă fiind că, în anul II avem tot atâția copii cu câți am plecat în anul I, deci nu am pierdut nici un elev de la școala profesională”, a declarat Gabriela Nagâț, responsabil de aria curriculară învățământ dual de la Colegiul Tehnic din Petrila.

În ceea ce-i privește pe cei de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”, aceștia își pun mari speranțe în derularea acestui proiect comun cu Apa Serv Valea Jiului. ”Sperăm că va fi o colaborare foarte bună, fiindcă toate discuțiile de până acum, ne îndreptățesc să credem acest lucru. Ne bucurăm că am reușit să facem acest contract pentru cei 20 de elevi de la învățământul dual și le mulțumim pentru interes celor de la Apa Serv”, a declarat Gheorghița Obogeanu, director adjunct al Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani.

Reprezentanții Apa Serv dau asigurări că se vor implica și în acest an pentru ca elevii care sunt cuprinși în programul de învățământ dual să învețe o meserie, să prindă gustul muncii și, poate, să fie interesați și de a face parte din colectivul Apa Serv Valea Jiului, după absolvirea studiilor.

Foto: Arhiva Exclusiv 2019