Pledoarie pentru poezie, muzică și artele plastice la Palatul Cultural din Lupeni

Home Cultură Pledoarie pentru poezie, muzică și artele plastice la Palatul Cultural din Lupeni
Pledoarie pentru poezie, muzică și artele plastice la Palatul Cultural din Lupeni

Întrerupte pentru o bună perioadă de timp din pricina pandemiei de coronavirus, evenimentele culturale găzduite de Palatul Cultural Lupeni vor fi reluate din această toamnă, cu atât mai mult cu cât publicul și artiștii, deopotrivă, dar și autoritățile publice locale din această localitate, își doresc acest lucru.

Pentru reînnodarea șirului de evenimente cultural-artistice care au transformat municipiul Lupeni într-o Capitală culturală a județului Hunedoara, primul spectacol care va avea loc la Palatului Cultural Lupeni, programat pentru data de 3 octombrie 2020 de la ora 17.30, constituie un regal cultural de mare anvergură. Organizat de Academia Internațională de Literatură și Artă și Societatea Culturală Apollon, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Lupeni, spectacolul intitulat ”Lecția de poezie” se va desfășura sub patronajul și cu prezența în municipiul Lupeni a Excelenței Sale George Călin, ambasadorul cultural al României la Convenția ONU de la Geneva. ”Este o deosebită onoare pentru noi să putem redeschide acțiunile cultural-artistice de la Palatul Cultural Lupeni cu o pledoarie pentru poezie și artă, într-un spectacol-eveniment, primul de acest fel organizat în municipiul Lupeni, cu atât mai mult cu cât îl vom avea alături de noi și pe ambasadorul cultural al României la Convenția ONU de la Geneva. Invit iubitorii de poezie, muzică și artă la acest spectacol deosebit, în care ne vom întâlni cu poeți, muzicieni, actori și artiști plastici apreciați în România și dincolo de granițele acesteia. Îi asigur pe cetățeni că evenimentul se va desfășura cu respectarea condițiilor de siguranță sanitară în domeniul culturii”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Tocmai din acest motiv, deși spectacolul este oferit gratuit celor interesați, accesul la acest eveniment se va face în baza unei rezervări cu confirmare, acestea putând fi făcute până sâmbătă dimineață, la Palatul Cultural Lupeni.

În cadrul spectacolului ”Lecția de poezie” pe scena de la Lupeni vor urca muzicienii Bela Andrași (din Lupeni), Camelia Florescu, Teona Răcheriu, Cristina Iosub, Niki Nuță, Adam Jenei (finalist al concursului ”Românii au talent”), precum și poeții George Călin (din Urziceni), Nastasica Popa (din Năvodari), Rodica Râpeanu (din Țăndărei), Tudosia Lazăr (din Galați), Aura Florea Ungureanu (din București), Maria Petrescu (din București), Lucia Elena Locusteanu (din Cluj Napoca), Ildiko Șerban (din Arad), Maria Botnariu (din Chișinău), Ilie Marinescu (din București), Adrian Bulgaru (din Urziceni), Teodora Coloja (din Buteni-Arad), Nadia Urian (din Bistrița Năsăud) și Rodica Mureșan (din Cluj Napoca). De asemenea, spectacolul literar-artistic va fi precedat de vernisajul unei expoziții de artă plastică prezentat în foaierul Palatului Cultural din Lupeni. În cadrul expoziției, vor fi expuse lucrări realizate de artista Carmen Florian (din București) împreună cu tinerii artiști plastici Delia Maria Enache (din Lupeni), Ayana Iulia Moraid (din București) și Silvia Jenei (din Maramureș).

Prezentarea spectacolului va fi realizată de actrița Rodica Horobeț.

”Mi-am dorit să ajung la Lupeni, un oraș în care cultura și arta sunt puse la loc de cinste, și proiectasem în aprilie anul acesta o dublă lansare, care însă, din motive de pandemie, nu a mai avut loc. Iată însă că Societatea Culturală Apollon, păstorită de neobositul scriitor George Calin, Ambasador Cultural al României la ONU, nu se dezminte și, împreună cu tânărul primar al municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, ne întind o mână de ajutor, astfel încât ”LECȚIA DE POEZIE” va ajunge sâmbăta aceasta la Palatul Culturii din Lupeni, orele 17.30. Sunt fericită că voi revedea scriitori, soliști, muzicieni, artiști plastici din toată țara, prieteni cărora le mulțumesc, asemeni tuturor celor de pe afiș, iar publicului din Lupeni îi adresez invitația de a fi prezent la acest frumos eveniment cultural-artistic”, a declarat Camelia Florescu, unul dintre artizanii acestui spectacol.

Demn de precizat este și faptul că evenimentul cuprinde și lansarea unor volume de carte ale invitaților, prezentarea Antologiei Apollon „Vis cu Nichita” precum și lansarea unor CD-uri ale soliștilor invitați în spectacol, iar toate acestea vor putea fi achiziționate de publicul interesat la prețuri promoționale.